HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjning på 4,56 prutades till 1,2 procent i Tibro

Tibro Först var de överens. Sedan visade det sig att Tibrobyggen och Hyregästföreningen tolkade överenskommelsen på olika sätt. Men nu är de överens på riktigt. Hyrorna i Tibro höjs med 1,2 procent. Med ett par undantag.
Pengar i en portmonnä.
Foto: Anna Hultberg
Hyreshöjningarna i Tibro blev inte så höga som värden först ville. Nu är parterna överens.

Claes Jägevall, vd för Tibrobyggen, säger att man inför förhandlingarna ville ha en höjning med hela 4,56 procent. Ett av de högsta yrkandena i hela regionen. Men så satte sig parterna vid förhandlingsbordet och då landade det på betydligt lägre 1,2 procent.

Men en stötesten var två områden där Tibrobyggen anser att de lagt ner mycket pengar, samtidigt som hyrorna ligger förhållandevis lågt mot övriga beståndet. Det gäller Skattegården och Brittgården.

Läs ocksåStörsta allmännyttan kräver hyreshöjning trots pandemi

– Där har vi gjort stora satsningar, bland annat bytt fönster och dörrar. På Brittgården har den så kallade Karl Gustavs väg grävts ut och fått ny växtlighet och cykelparkering med  asfalt och stenläggningar, säger Jägevall.

Och vid första förhandlingen kom man fram till att dessa områden skulle få sina hyror stegvis höjda under en fyraårsperiod, för att komma upp i den nivå som övriga beståndet har. Nu har parterna kommit till en annan lösning och det är att hyrorna dessa två områden höjds med ytterligare 2 procent per år de kommande två åren, alltså totalt 3 procent.

– Det gör en lite lägre höjning än det tidigare upplägget, men vi är nöjda, säger Claes Jägevall. Det är en överenskommelse som är bra för båda parter.

Läs ocksåÄldre får betala mer än andra för att bo

Hyresgästerna i kvarteret Örnen kommer inte att få några höjningar under denna avtalstiden, berättar Claes Jägevall.

Han anser att avtalet som nu slutits med Hyresgästföreningen är ett steg för att få rättvisa hyror i Tibro.

– Ja, nu är vi på rätt väg, säger han.

Läs ocksåTommys fru fick demensboende – hyran dubblades mot vanlig etta

Hyresgästföreningens förhandlare Robert Gadaan menar också att detta är ett bra avtal:

– Med ett tvåårsavtal ges förutsägbarhet för både bolag och hyresgäster, och förutsättning­ar för bolaget att arbeta långsiktigt med underhållet i beståndet. Båda parter har även inlett en översyn av fastigheternas bruksvärde vilket resulterat i ett hyrespåslag för vissa fastigheter.

De nya hyresnivåerna gäller från årsskiftet, 1 januari 2020 och två år framöver. Ny hyra för 60 kvadrat 4 397 kronor per månad.

LÄS MER:

Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2020

Läs också Hyresgästföreningen kräver frysta hyror i Storgöteborg Trots coronakrisen - Stubo vill höja hyran med 2,5 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.