HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ökade kostnader bakom hyreskrav i Lysekil

Lysekil 1,82 procent – Så mycket vill Lysekilsbostäder höja hyrorna inför nästa år.

Enligt bolagets direktör Göran Enqvist är yrkandet i minsta laget. Egentligen skulle det ha behövt ligga på 4,46 procent, menar han. 

– Fast så mycket kan vi förstås inte begära, säger Enqvist och fortsätter:

Läs ocksåHyresvärd om mystiska fläckar: Finns inget som heter häxsothäxsot

– Vi har ett avkastningskrav på 2,4 miljoner. Nu hoppas vi att kommunen låter oss behålla de pengarna. Det är något som vi ständigt för en dialog om. 

Pengarna som Lysekilsbostäder får in genom att höja hyran ska enligt Enqvist gå till både underhåll och ökade kostnader för sophantering, renhållning och vatten. 

– Sedan vet vi ju att det väntar en löneökning för våra anställda. Samtliga avtal har löpt ut och industrifacket som är först ut i förhandlingen har begärt en löneökning på 2,8 procent. Det säger ju något om vad de stundande löneförhandlingarna kommer att utgå ifrån, säger Enqvist. 

Läs ocksåKritiken: Låga hyreshöjningar slår mot underhållet

Hyresgästföreningen välkomnar att Lysekilsbostäder vill satsa på underhåll. Och man uttalar även förståelse för att den fortsatt höga borgensavgiften på 0,6 procent måste beaktas. 

– Men detta kompenseras genom att företaget går en gynnsam framtid till mötes med sjunkande räntenivåer och en nästan obefintlig inflation. Detta måste återspeglas i hyresnivån, säger förhandlaren Björn Karlsson.

Om Lysekilsbostäder krav går igenom skulle en tvårummare på 60 kvadratmeter, som idag har en hyra på 4 942 kronor i månade, få en höjning på 90 kronor i månaden. Förhandlingen drar igång den 17 november. 

Läs ocksåGroende missnöje med hyresförhandlingarna

Vill du se vad andra värdar i Västra Götaland yrkat på så finner du en lista här. 

Läs också Hyresgästföreningen i Höganäs avtalar om samarbete med privat raket Kommunen tar 25 miljoner från bostadsbolaget - "i smyg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.