Annons

Ökade kostnader bakom hyreskrav i Lysekil

Lysekil 1,82 procent – Så mycket vill Lysekilsbostäder höja hyrorna inför nästa år.

Enligt bolagets direktör Göran Enqvist är yrkandet i minsta laget. Egentligen skulle det ha behövt ligga på 4,46 procent, menar han. 

– Fast så mycket kan vi förstås inte begära, säger Enqvist och fortsätter:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har ett avkastningskrav på 2,4 miljoner. Nu hoppas vi att kommunen låter oss behålla de pengarna. Det är något som vi ständigt för en dialog om. 

Pengarna som Lysekilsbostäder får in genom att höja hyran ska enligt Enqvist gå till både underhåll och ökade kostnader för sophantering, renhållning och vatten. 

Annons

– Sedan vet vi ju att det väntar en löneökning för våra anställda. Samtliga avtal har löpt ut och industrifacket som är först ut i förhandlingen har begärt en löneökning på 2,8 procent. Det säger ju något om vad de stundande löneförhandlingarna kommer att utgå ifrån, säger Enqvist. 

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Hyresgästföreningen välkomnar att Lysekilsbostäder vill satsa på underhåll. Och man uttalar även förståelse för att den fortsatt höga borgensavgiften på 0,6 procent måste beaktas. 

– Men detta kompenseras genom att företaget går en gynnsam framtid till mötes med sjunkande räntenivåer och en nästan obefintlig inflation. Detta måste återspeglas i hyresnivån, säger förhandlaren Björn Karlsson.

Annons

Om Lysekilsbostäder krav går igenom skulle en tvårummare på 60 kvadratmeter, som idag har en hyra på 4 942 kronor i månade, få en höjning på 90 kronor i månaden. Förhandlingen drar igång den 17 november. 

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Vill du se vad andra värdar i Västra Götaland yrkat på så finner du en lista här. 

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.