Annons

Krav på förkontroll av fastighetsägare

Södermanland Antalet tvångsförvaltningar av hyresfastigheter ökar, särskilt i Västmanland. Nu kräver Hyresgästföreningen förkontroll av köpare av hyresfastigheter.

–Vem som helst kan i dag köpa en hyresfastighet, helt utan kontroll av lämplighet eller ekonomi. Den förvärvskontroll som tidigare fanns måste återinföras, säger Alexander Kuzmicki, chef för juridiska enheten på Hyresgästföreningen region Aros-Gävle och Mitt, i ett pressmeddelande.

Hyresnämnden i Västerås avgör ärenden i Västmanlands, Uppsala, Södermanlands och Dalarnas län och hanterar flest tvångsförvaltningsärenden i hela landet. Under 2012 avgjordes 33 ärenden, vilket är 15 fler än förra året.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen ansöker om tvångsförvaltning när en fastighet är i så dåligt skick att hyresgästerna drabbas och där det inte hjälper att förhandla med hyresvärden.

Annons

–Det kan handla om hyresgäster med utfrusna lägenheter, att det finns rena fysiska säkerhetsfaror, att värden struntar i underhåll och städning, ibland att värden helt enkelt inte är möjlig att kontakta, säger Alexander Kuzmicki.

Ofta kan det dessutom vara svårt att hitta aktörer som är villiga att ta sig an en tvångsförvaltning. Så är fallet bland annat i Norberg där flera tvångsförvaltningar ägt rum den senaste tiden.

Annons
Läs ocksåSkjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs uppSkottlossning, Sollentuna, Sollentunahem

–I Fagersta och Norberg har fastighetsägarna svårt att hyra ut och få pengar till renovering, vilket leder till att de som bor där har en sämre boendemiljö, och färre vill bo där. Det blir en ond cirkel, säger Alexander Kuzmicki.

Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.