HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Krav på förkontroll av fastighetsägare

Södermanland Antalet tvångsförvaltningar av hyresfastigheter ökar, särskilt i Västmanland. Nu kräver Hyresgästföreningen förkontroll av köpare av hyresfastigheter.

–Vem som helst kan i dag köpa en hyresfastighet, helt utan kontroll av lämplighet eller ekonomi. Den förvärvskontroll som tidigare fanns måste återinföras, säger Alexander Kuzmicki, chef för juridiska enheten på Hyresgästföreningen region Aros-Gävle och Mitt, i ett pressmeddelande.

Hyresnämnden i Västerås avgör ärenden i Västmanlands, Uppsala, Södermanlands och Dalarnas län och hanterar flest tvångsförvaltningsärenden i hela landet. Under 2012 avgjordes 33 ärenden, vilket är 15 fler än förra året.

Läs ocksåRiskerar vräkning för att han matar fåglar: ”Jag behöver någon att bry mig om”

Hyresgästföreningen ansöker om tvångsförvaltning när en fastighet är i så dåligt skick att hyresgästerna drabbas och där det inte hjälper att förhandla med hyresvärden.

Annons

–Det kan handla om hyresgäster med utfrusna lägenheter, att det finns rena fysiska säkerhetsfaror, att värden struntar i underhåll och städning, ibland att värden helt enkelt inte är möjlig att kontakta, säger Alexander Kuzmicki.

Ofta kan det dessutom vara svårt att hitta aktörer som är villiga att ta sig an en tvångsförvaltning. Så är fallet bland annat i Norberg där flera tvångsförvaltningar ägt rum den senaste tiden.

Annons
Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

–I Fagersta och Norberg har fastighetsägarna svårt att hyra ut och få pengar till renovering, vilket leder till att de som bor där har en sämre boendemiljö, och färre vill bo där. Det blir en ond cirkel, säger Alexander Kuzmicki.

Läs också Röker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästen Misstag när hyresgästerna fick betala elen – Gunnar tog kampen: "Besviken" Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.