Annons

Krav på förkontroll av fastighetsägare

Södermanland Antalet tvångsförvaltningar av hyresfastigheter ökar, särskilt i Västmanland. Nu kräver Hyresgästföreningen förkontroll av köpare av hyresfastigheter.

–Vem som helst kan i dag köpa en hyresfastighet, helt utan kontroll av lämplighet eller ekonomi. Den förvärvskontroll som tidigare fanns måste återinföras, säger Alexander Kuzmicki, chef för juridiska enheten på Hyresgästföreningen region Aros-Gävle och Mitt, i ett pressmeddelande.

Hyresnämnden i Västerås avgör ärenden i Västmanlands, Uppsala, Södermanlands och Dalarnas län och hanterar flest tvångsförvaltningsärenden i hela landet. Under 2012 avgjordes 33 ärenden, vilket är 15 fler än förra året.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen ansöker om tvångsförvaltning när en fastighet är i så dåligt skick att hyresgästerna drabbas och där det inte hjälper att förhandla med hyresvärden.

Annons

–Det kan handla om hyresgäster med utfrusna lägenheter, att det finns rena fysiska säkerhetsfaror, att värden struntar i underhåll och städning, ibland att värden helt enkelt inte är möjlig att kontakta, säger Alexander Kuzmicki.

Ofta kan det dessutom vara svårt att hitta aktörer som är villiga att ta sig an en tvångsförvaltning. Så är fallet bland annat i Norberg där flera tvångsförvaltningar ägt rum den senaste tiden.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

–I Fagersta och Norberg har fastighetsägarna svårt att hyra ut och få pengar till renovering, vilket leder till att de som bor där har en sämre boendemiljö, och färre vill bo där. Det blir en ond cirkel, säger Alexander Kuzmicki.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.