Annons

Kräver 40 procents höjning i Herrgården

Malmö Nyligen avslutade fastighetsägaren Contentus renoveringarna av badrum och kök i sina hus på Herrgården i Malmö. Nu vill man ha betalt.
Foto: Andreas Brunner
Ystadbaserade Contentus har fyra hus i Herrgården med sammanlagt 168 lägenheter.

UPPDATERAD. Contentus vill höja hyran med 40 procent, ett krav som Hyresgästföreningen vägrat att gå med på. Därför har förhandlingen strandat. Fastighetsägaren har lämnat förhandlingsbordet och måste nu vända sig till hyresnämnden för att pröva hyran i de 169 lägenheterna.

– Fastighetsägaren vill ha en högre hyra än vad vi anser är bruksvärdet. Det kan vi inte gå med på, säger Dan Knutsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För en trerummare på 89 kvadratmeter innebär Contentus krav en hyreshöjning med drygt 2500 kronor till 8900 kronor i månaden. Alldeles för dyrt, anser Dan Knutsson. Han menar att det spelar ingen roll vad renoveringarna kostat, det som avgör hyran är bruksvärdet, alltså lägenhetens standard och läge.

Men samtidigt passar han på att berömma Contentus renovering av de nedgångna husen.

– Man har gjort ett bra arbete. Långsiktigt har Contentus gjort rätt, detta kommer att hålla i många år. Därför är det synd att man inte har samma långsiktighet i sitt hyreskrav.

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

På fredagen var Hyresgästföreningens personal på plats i Herrgården och delade ut information om strandningen till hyresgästerna i de fyra huskropparna som ägs av Contentus.

Annons

– Vi informerar alla hyresgäster om att de har rätt att fortsätta betala den gamla hyran. En hyresvärd har ingen laglig rätt att kräva högre hyra utan den måste först avgöras i hyresnämnden, säger Dan Knutsson på Hyresgästföreningen.

Contentus vd, Rickard Ohlsson, beklagar att förhandlingen bröt ihop men försvarar hyreskravet.

Läs ocksåSå svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”Balder äger stjärnhusen i Frölunda. Niklas Dabrowski är bolagets huvudförhandlare. Ann Svensson är chef för bostadsuthyrning och hyresförhandling på Stena Fastigheter Göteborg.

– Vi anser att hyrorna är rimliga. Ett antal lägenheter som vi renoverat tidigare under årens lopp har  redan hyror som ligger i ungefär samma nivå som det vi yrkar på nu. Hyrorna har dessutom legat stilla under de tre år då renoveringen pågått.

Han menar att  bolaget har lagt ner stora summor på renoveringen av kök, badrum, nya stammar och ny utemiljö.

 – Vi har lagt ner enorma resurser på detta., nu är vi snart uppe i 100 miljoner kronor.  Vi ville göra helheten för att skapa en attraktiv boendemiljö. Vi är en långsiktig ägare, vi har haft den här fastigheten sedan 1994

Annons

Kommer hyresgästerna att klara en sådan hyreshöjning?

– Ja, det hoppas vi i alla fall att de gör. Vi har haft en bra dialog med hyresgästerna under renoveringen och tagit hänsyn till deras önskemål. Vi kommer självklart att se till att det blir en intrappning av den nya hyran.

Det var 2009 som missförhållandena i stadsdelen Herrgården uppdagades med slitna och fuktskadade lägenheter. Miljöförvaltningen ställde krav på renoveringar av både Contentus och Bostads AB Gröningen som äger merparten av fastigheterna i Herrgården. Contentus avslutade nyligen sin upprustning medan Gröningen fortfarande håller på med att renovera.

Indirekt kan Contentus hyreskrav få stora konsekvenser, befarar Hyresgästföreningen. Skulle hyrorna godkännas i hyresnämnden är risken stor att även Bostads AB Gröningen med närmre 900 lägenheter hakar på.

Läs också Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.