Annons

Krogbesökare duschas när hyresgäster badar

Norrköping Från parets badrum rinner vatten ner i restaurangen en våning ner i hyreshuset. Flera gånger har hyresvärden försökt laga vattenskadan – men hyresgästerna vägrar.

Hyreshuset med restaurangen ligger i Norrköpings kommun. I slutet av januari i år upptäcktes en vattenskada i en av lägenheterna, men när fastighetsskötaren kom dit ville paret som hyr lägenheten inte släppa in honom.

– Det droppade vatten från lägenheten rakt ner i restaurangen. Man försökte stoppa det på olika sätt men för att reparera skadan måste man in i lägenheten, säger Ewonne Käkelä, jurist på Fastighetsägarna som företräder hyresvärden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Trots upprepade försök att få komma in i lägenheten sade paret nej. Först efter tre veckor och med hot om uppsägning släpptes till sist fastighetsskötaren in. Enligt hyresvärden måste badrummet totalrenoveras men även det har visat sig möta mycket motstånd.

– Det har varit riktigt hopplöst. Man har gjort upp om datum fyra gånger men när reparatörerna har stått utanför så har de inte blivit insläppta, förklarar Ewonne Käkelä.

För restaurangen har vattenskadan orsakat många bekymmer. Enligt krögaren har det runnit ned vatten i matsalen vid fem-sex tillfällen. En gång träffades matgäster av regnet från innertaket och även inredning har skadats.

Läs ocksåLägenheten var fylld med skräp – nu krävs hyresgästen på 120 000 kronor

– Det är helt sjukt. En gång mätte jag upp 12 liter på golvet. Det är lite som rysk roulett om det regnar eller inte. Vi har många stamgäster och det är inte lätt för oss att bara byta lokal, säger krögaren som vill vara anonym.

Annons

Hyresvärden har erbjudit flytthjälp och olika evakueringsbostäder under tiden badrummet skulle renoveras. Men paret har nekat flytt och säger sig vara missnöjda med hyresvärden.

– De bara struntar i oss och har försökt att tvinga sig in i lägenheten. Den här vattenskadan fanns redan när vi flyttade in och den är inte akut. De boendealternativ som de erbjudit har varit helt oacceptabla, säger kvinnan som bor i lägenheten.

Läs ocksåLämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningarHyresgästen lät kranarna spola i både kök och badrum och orsakade flera rejäla översvämningar där vattnet rann ner även till grannarna.

Vad vill ni ska hända?
– Vi vill flytta härifrån nu för vi känner att vi inte kan lita på den här hyresvärden längre.

Hyresnämnden ger värden rätt att reparera vattenskadan – annars riskerar paret att vräkas.

I april sade hyresvärden slutligen upp paret från lägenheten.

– Det är viktigt att kunna komma åt och åtgärda vattenskadan. Hyresvärden har varit väldigt tålmodig här, säger Ewonne Käkelä på Fastighetsägarna.

Men när uppsägningen prövades i hyresnämnden i augusti gavs paret en chans till. I nämnden accepterade hyresgästerna renoveringen och en evakuering under hösten. Ett nytt datum spikades och om paret fortsätter att vägra kan de bli av med kontraktet.

Annons
Ena Hodzic arbetar som jurist på Hyresgästföreningen i Norrköping.

Enligt Hyresgästföreningen är det ovanligt att hyresgäster försöker stoppa reparationer av skador i sina lägenheter.

– Som hyresgäst är man skyldig att släppa in hyresvärden så att skadan kan åtgärdas. Det kan bli grund för uppsägning om man inte gör det, säger Ena Hodzic, jurist på Hyresgästföreningen i Norrköping.

Om man behöver evakueras, vad gäller då?
– Man kan kräva kompensation eller hyresnedsättning. Erbjuds man en evakueringslägenhet så är det bara en bonus. Hyresvärden är inte skyldig att erbjuda det.

Om man fördröjer reparationen, vad händer då?
– Då finns en risk för att man kan bli skadeståndsskyldig om man vägrar att reparera en vattenskada och skadan förvärras med tiden, säger Ena Hodzic.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Andrahandsuthyrning med täppt golvbrunn slutade i chockdyr nota på 159 000 kronor Vatten rann ner i källaren från vanvårdad lägenhet – nu tvingas mannen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.