Annons

Kustbostäder begär hyreshöjning på 6,5 procent

Oxelösund Kustbostäder vill höja hyrorna med 6,5 procent från den 1 mars. Hyreskravet är ett av de högsta i Sörmland.

Bland de kommunala bostadsbolagen i Sörmland är det bara Nyköpinghem som lagt sig högre med ett krav på 6,6 procent.
Kustbostäder behöver höja hyrorna så pass mycket för att ha råd att underhålla fastigheterna, enligt vd Per Alm. Med en kvadratmeterhyra på 780 kronor är hyresnivån hos Kustbostäder redan idag förhållandevis låg, påpekar han.
– Hittills har vi finansierat underhållet med att sälja fastigheter. Vi behöver höja hyrorna för att ha råd med att underhålla våra fastigheter utan att behöva sälja av beståndet.

Kustbostäder har nyligen gjort en inventering som visar på ett stort underhållsbehov.
– Det handlar om allmänt underhåll som att göra fönsterbyten, bygga energianläggningar och installera ventilationsaggregat.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Skulle det ändå inte bli chockartat för hyresgästerna att höja hyran med hela 6,5 procent?
– Jo, det där är ju en balansgång. Men alternativet, att sälja fastigheter, känns inte bra heller. Då tycker vi det är en bättre lösning att höja hyran med några procent.
Jennie Wiederholm, förhandlare på Hyresgästföreningen, tycker att Kustbostäders yrkande är väl högt.
– Det är en väldigt hög hyreshöjning. Även om Kustbostäder har en tämligen låg hyresnivå idag måste vi ändå ta hänsyn till att hyresgästerna ska kunna betala sin hyra och bo kvar, säger hon.
I nästa vecka inleds hyresförhandlingarna.

Annons
Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.