Annons

Kvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev

Uppsala Den 69-åriga kvinnan var förtvivlad över störningarna från grannarna. De bankade med käpp i golvet och spikade i väggarna under alla tider på dygnet. Hyresvärden tog ärendet på allvar men kunde inte hitta några bevis för att det är som kvinnan påstår.
Den 69-åriga kvinnan ansökte till hyresnämnden om åtgärdsföreläggande för att få stopp på sina störande grannar.

Den 69-åriga kvinnan bor i ett 55-plusboende i Uppsala och har länge känt sig störd av sina grannar. I många mejl till hyresnämnden, hyresvärden och miljöförvaltningen redogör hon för sin situation. För att få hjälp har hon slutligen vänt sig till hyresnämnden med en ansökan om åtgärdsföreläggande.

Grannar ”slår med käpp och spikar”

Hon hävdar att grannen över, en äldre kvinna, sitter vid sitt köksbord och ”bankar och slår” med käppen under stora delar av dygnets timmar. En annan granne spikar enligt henne väldigt mycket, både dagtid och nattetid.

Det har gått så långt att kvinnan inte kan använda sitt vardagsrum utan har i stället flyttat in i köket. Ofta får hon bara några timmars sömn per natt.

Kvinnan har bett hyresvärden att få byta lägenhet men har fått avslag på det. Hon har också föreslagit bättre isolering mellan våningsplanen.

Miljöförvaltningen mätte ljudnivån

I höstas gjorde miljöförvaltningen under två dygn en bullermätning i kvinnans lägenhet, som till viss del gav kvinnan rätt. Enligt mätningen låg ljudnivån över det acceptabla gränsvärdet många gånger under dagen och enstaka gånger under natten. Enligt rapporten sker det när någon tappar något i golvet samt använder badrummet.

Miljöförvaltningen tycker att man behöver vidta åtgärder för att få ner bullernivån till det riktvärde som Folkhälsomyndigheten anger.

Annons

Under sammanträdet i hyresnämnden i januari sa den privata hyresvärden att man har svårt att se någon lösning på problemet. Inga andra grannar har klagat på störningar. Däremot ”bombarderas” hyresvärden med meddelanden från 69-åringen. Hyresvärden har inte behövt skicka några rättelseanmaningar till de utpekade grannarna. Däremot har värden haft anledning att göra det till 69-åringen, för att uppmana henne att sluta skicka hotfulla meddelande till sina grannar. Själv uppger hon dock till Hem & Hyra att hon bara ”skrivit två små brev till grannen för två år sedan”.

Hyresvärden har tagit del av miljöförvaltningens rapport, men anser att det ”ligger utanför deras kontroll som hyresvärd att åtgärda att någon hyresgäst kan tappa något i golvet”.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
Svårt bevisa störningarna

Hyresnämnden beslutar att avslå kvinnans ansökan. Trots att hon noga antecknat när störningarna ska ha skett anser nämnden inte noteringarna tillräckliga som bevis. Resultatet av ljudmätningen är inte heller tillräckligt graverande för att utgöra ” hinder och men i nyttjanderätten”.

När det gäller bedömning av störningar måste man göra en avvägning mellan den ene grannens rätt att leva sitt liv i sin lägenhet, och den andres rätt att slippa bli störd i sitt hem, skriver hyresnämnden. Nämnden konstaterar vidare att det enligt hyreslagen inte går att ta hänsyn till människor som kan anses känsligare än normalt, utan nämnden måste utgå från något slags allmän uppfattning. Bevisbördan när det gäller störningar ligger på den hyresgäst som anser sig utsatt för dem.

Kvinnan skriver i ett mejl till Hem & Hyra att hon inte tänker ge upp: ”Jag vill kunna använda mitt sov /vardagsrum och inte behöva släpa in min säng och sova i mitt kök något jag gjort i drygt sex månader. Jag kommer att gå vidare med det här ärendet då min granne över mig inte kommer att sluta föra liv”.

Annons
Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

 

 

Läs ocksåHotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värmeEn delad bild. El del visar ett proppskåp av äldre modell med keramiksäkringar. En del visar utdrag ur ett polisförhör med texten "Du ska dö". En del visar en rättssal. En del visar siluetten av en kvinna.
Läs också Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende" Kompisen förstörde övervakningskamera – nu vräks hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.