Annons

Kyrkan sålde prästgård och vräkte barnfamilj

Jämtland Trebarnsfamiljen Trewe måste packa sitt möblemang. De får inte längre bo kvar på Fjällsjö prästgård som de hyr av Strömsunds pastorat.

Fjällsjö prästgård i Backe är byggd 1890 och har en invändig yta på 457 kvadratmeter. För snart ett år sedan blev trebarnsfamiljen Trewe nya hyresgäster på prästgården. Men att vara hyresgäst på en gård eller i en villa ger inte samma rättigheter som i ett flerbostadshus. I våras gick prästgården ut på anbud. Två anbud kom in, ett från Trewes och ett annat från en tysk medborgare.

– Vi meddelade församlingen att vi gärna ville vara med i en budgivning om vårt bud var lägre, berättar Johan Trewe.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Någon budgivning blev det inte. Kyrkofullmäktige beslutade att sälja gården till den andra budgivaren vars anbud var 70 000 kronor högre än Trewes.

– De tog aldrig ens kontakt med oss. Kyrkans hantering av det här är under all kritik.

Annons

Trewes överklagade beslutet och pastoratet skickade överklagan vidare till Härnösands domkapitel och hyresnämnden.

Läs ocksåCatherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

– Domkapitlet har svarat att vi gjort allt rätt. Nu väntar vi på beslutet i hyresnämnden, säger Inga-Maj Persson, (S), ordförande i Strömsunds kyrkonämnd.

Fri prövningsrätt gällde när prästgården lades ut på anbud. Det innebär att man inte behöver sälja till den högstbjudande och kyrkonämndens arbetsutskott ville sälja till Trewes, men fullmäktige gick emot

Annons

– Jag känner inte till någon av personerna. Vi tittade till pengarna helt enkelt, säger Inga-Maj Persson.

Läs ocksåHyreslägenheter ny affärsidé för kyrkanDomkyrkokaplan Lena Sjöstrand berättar att det i stadsträdgården kommer att finnas ett bord under tak.
Fakta: Besittningsskydd villa

Besittningsskydd i hyreshus innebär att hyresgästen får bo kvar såvida hon inte missköter sig.
Besittningsskyddet är dock svagare om ett hus innehåller mindre än två lägenheter och uthyrningen inte sker affärsmässigt.
Säljer ägaren villan/gården måste du i de flesta fall flytta.

Läs också Felaktiga rör orsakade stor vattenskada – kan hända i andra hus i Sverige Vill göra om församlingshemmet till bostäder Kyrkans misstag fall för hovrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.