HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lägenhetsinbrott ökar i Stockholm

Stockholm Antalet inbrott i Stockholms län har ökat kraftigt sedan 2013. I Botkyrka minskar villainbrotten medan lägenhetsinbrotten ökar. Trots hårt arbete från kommunen och grannsamverkan.

Lars Göran Stridh, som jobbar med förebyggande arbete på Södertörnspolisen, ser en stor ökning av antalet bostadsinbrott och försök till bostadsinbrott i länet.

– Sedan 2013 och idag har antalet ökat med 20 procent. I år ser vi en ökning med sju procent hittils jämfört med 2014, säger han.

Läs ocksåJätteminskning av inbrott under pandemiåret

Ett exempel är Botkyrka där det skedde 210 stycken bostadsinbrott under 2014. En siffra som kommer att öka rejält under 2015, menar Beyron Ahxner, trygghetssamordnare i Botkyrka kommun.

– Hur många det blir vet vi inte men de senaste åren ser vi en trend där antalet inbrott ökar i lägenheter, i villor minskar det, säger han.

 Vad beror ökningen i lägenhetsinbrott på?

Läs ocksåHon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhetFönster med regndroppar på, utanför mörka trädsiluetter och moln. En kvinna som vill byta lägenhet på grund av oro nekas byte.

– Det är lättare att få villaägare att engagera sig i grannsamverkan mot brott än de som bor i lägenheter. Men vi jobbar aktivt hela tiden för att informera privatpersoner och bostadsföretag så att antalet inbrott ska minska, säger Beyron Ahxner.

Förutom ökningen av lägenhetsinbrott är en annan trend att det blir vanligare att inbrotten sker utan att det syns några skador på lägenhetsdörren.

– Det är proffsiga ligor som agerar som låssmeder och använder låsslungor för att ta sig in. Ligorna är uppbyggda som företag och utför rena beställningsjobb och de är svåra att komma åt, säger Beyron Axhner.

Läs ocksåPandemin stoppade inte tjuven – inbrotten ökar igen

 

 

 

 

 

Läs också Coronapausen är slut – tjuven har kommit tillbaka Historiskt få inbrott – tack vare coronaviruset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.