Annons

Landstingsbostäder i Jämtland vill höja hyror

Östersund Landstingsbostäder i Jämtland vill höja hyrorna med 3,5 procent från och med första april. ”Vi har ökade kostnader och ett stort renoveringsbehov”, säger Eva Moberg, vd på Landstingsbostäder.

​Landstingsbostäder är en av Östersunds största fastighetsägare med sina 460 lägenheter. Nu vill bolaget höja hyrorna med 3,5 procent från och med första april.

Annons
 
– Vi har ökade fasta kostnader och ett fortsatt stort renoveringsbehov. Våra fastigheter är byggda mellan 30- och 70-talet och vi har påbörjat fönsterbyten i alla hus, det arbetet fortsätter i år, säger Eva Moberg, vd på Landstingsbostäder.
 
Tillsammans med Hyresgästföreningen sätter sig nu Landstingsbostäder ner för att förhandla om hyreshöjningen. Enligt Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen, är det för tidigt att ge några kommentarer.
 
– Vi har precis fått deras yrkande. Nu sätter vi oss ner och går igenom deras budget och ser vad vi kan komma fram till, säger Dahl.
 
Fastighetsbolaget Landstingsbostäder i Jämtland AB ägs av Jämtlands läns landsting och det är landstingsfullmäktige som beslutar om ägardirektiven för bolaget. I direktiven ingår bland annat Landstingsbostäder i första hand ska tillhandahålla bostäder till människor som rekryteras till landstinget inom bristyrken.
 
– För oss är det mycket viktigt att vi följer den prioriteringsordningen, men under vissa perioder har det varit svårt att få allt uthyrt här i Östersund. Då har vi tagit in hyresgäster som inte arbetar vid landstinget. I dag är det en annan situation här med bostadsbrist, men då gäller givetvis besittningsskyddet för de som vi hyrt ut till, men för personal skriver vi ett särskilt personalavtal som gäller tjänstebostäder och där besittningsskyddet, rätten att hyra ut i andra hand och rätten att byta begränsas, säger Eva Moberg.
 
Omsättningen på lägenheterna är stor, 25 procent, vilket medför en hel del slitage.
 
– Samtidigt är det viktigt för oss att hålla lägenheterna fräscha. Vi vill att lägenheten ska bidra till en positiv upplevelse av Östersund som kanske gör att den som rekryterats stannar. Jag tycker att vi fyller en stor uppgift, speciellt när det som nu annars skulle vara omöjligt för en person som rekryteras hit att hitta en lägenhet.
 
Fakta:
Det kommunala fastighetsbolaget Östersundsbostäder har höjt hyrorna med 1,85 procent 2010.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Striden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i Malmö Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.