Annons

Långresor och renoveringar ökar risken för inbrott

Göteborg Under december inträffar flest lägenhetsinbrott i Göteborgsområdet. Polisen varnar nu för att tjuvarna kartlägger möjliga offer på Landvetter.
Inbrottstjuvarna föredrar enligt polisen lägenheter på nedre botten och då gärna med balkong eller uteplats så att det finns två flyktvägar.

Polisens statistik över lägenhetsinbrott visar att det fram till och med mitten av november i år rapporterats in drygt 390 fullbordade inbrott i Storgöteborg, ett område som sträcker sig från Kungsbacka i söder till Stenungsund i norr. Sedan 2010 har antalet lägenhetsinbrott i området legat mellan 400 och 580 per år. Räknar man dessutom med antalet anmälda inbrottsförsök får man lägga till ungefär 120 stycken per år.

Enligt polisen är det inte så mycket det geografiska läget som avgör risken för inbrott. I stället är det tillgängligheten till själva bostaden som lockar tjuven.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– I lägenheter på nedre botten är risken generellt större. Man är extra utsatt och har ofta en uteplats eller en balkong som går att klättra upp på, säger Walter Holm, ansvarig för polisens arbete med bostadsinbrott i Storgöteborg.

Lägenheter med dåligt yttre brytskydd och dåliga lås samt lägenheter högst upp i huset är enligt polisen också mer utsatta än andra.

– Trots att inbrotten blir fler under de mörka månaderna sker de flesta inbrott ändå på dagtid. En förklaring kan vara att det är lättare att titta in i lägenheterna och rekognosera vid exempelvis balkonger någon kväll före då det är mörkt. Sedan gör man inbrottet på dagtid när ingen är hemma, säger Walter Holm.

Annons
Läs ocksåKriminell miljonrullning i lyxiga porten – med hyresvärdens hjälp: "Ekobrottsfabrik"Estniska huset i centrala Stockholm har under många år varit en bas för kriminella, utländska företagare.

Tjuven vill kunna agera utan att synas, ha en flyktväg ur lägenheten och kunna ta sig in snabbt. Men polisen har även noterat ett annat mönster, där tjuvarna riktar in sig på en viss kategori personer snarare än på att bostaden är lätt att ta sig in i.

– De kollar upp var personer som har små företag bor. Småföretagare, exempelvis de som driver servicebutiker, kan ha mycket kontanter hemma. Vi har sett tendenser till att de väljs ut för riktade inbrott, säger Walter Holm.

En annan grupp där polisen misstänker att tjuvarna på förhand väljer ut sina offer är resenärer som långtidsparkerar på Landvetter.

Läs ocksåNytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där"

– Tjuvarna ser kanske hur en familj lastar ur stora resväskor ur sin bil. De tar bilnumret och kollar ägare och adress hos bilregistret. Sedan åker de dit och gör inbrott, säger Walter Holm.

Annons

Grannsamverkan, trygghetsvandringar, larm och säkerhetsdörrar minskar enligt polisen risken att bli utsatt.

Skyddar inte portkod?

– Det finns ju nästan överallt. Men det hjälper inte när någon kan gå in när du går ut. ”Tack så mycket” säger tjuven och går in. Och i samband med till exempel stamrenoveringar, då det rör sig många okända personer i huset, har vi sett att inbrotten ökar. Dörrar står öppna och tjuvarna klär sig allt oftare som hantverkare. Då hjälper inte portkoden heller, säger Walter Holm.

Fakta: Inbrott per månad

Siffrorna nedan visar ett snitt över lägenhetsinbrotten i Storgöteborg de senaste fem åren.

Januari: 40

Februari: 70

Mars: 30

April: 35

Maj: 40

Juni: 35

Juli: 30

Augusti: 35

September: 40

Oktober: 50

November: 75

December: 80

Källa: Polisen

Läs också Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" "Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.