Annons

Linköpingspolitiker tyckte till om marknadshyror

Linköping Vad tycker de politiska partierna i Linköping i frågan om marknadshyror? Det ville Hyresgästföreningen belysa och ordnade därför en debatt mitt i lördagshandeln på Lilla torget.

I valrörelsens slutspurt satsar Hyresgästföreningen hårt på sin kampanj mot marknadshyror. På lördagen samlades både många anställda och förtroendevalda i centrala Linköping för att ha en familjedag. Lättsamma aktiviteter som ansiktsmålning och pysselhörna samsades med politik.

Moderator under debatten var journalisten Sten Swartling från Linköping. Han uppmanade politikerna att svara på vissa av frågorna genom att hålla upp en spade med antingen ja eller nej på men de fick också utrymme att utveckla sina ställningstaganden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mest utrymme fick frågan om marknadshyror. Samtliga åtta partier som är representerade i Linköpings kommunfullmäktige deltog. Ingen av representanterna uttryckte ett tydligt stöd för att, i varje fall på kort sikt, införa det.

— Det blir ju lite märkligt, för nu har vi en diskussion om huruvida marknadshyror ska införas eller inte trots att vad jag vet så finns det faktiskt inget parti i Sverige som föreslår det, säger Christian Gustavsson (M).

Annons

Samtidigt citerade han ett beslut från partiets kongress där det talas om att man vill ha en ”blocköverskridande överenskommelse om bostadsmarknadens funktion och för en ansvarsfull infasning av ett nytt och mindre reglerat system i hela beståndet”.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Elias Aguirre (S) och Rebecka Hovenberg (MP) uttryckte tydliga nej till en friare hyressättning.

— Om vi ändrar system för nybyggda lägenheter så kommer det i längden också att påverka de befintliga lägenheterna. Det visar ju de genomgångarna som har gjorts att marknadshyror, om det skulle slå igenom i Sverige, skulle innebära kraftigt ökade priser för vanligt folk i vanliga hyresrätter, säger Elias Aguirre.

Enligt en rapport som Hyresgästföreningen har låtit konsultföretaget Ramböll ta fram så skulle hyrorna i Linköping gå upp 18 procent om marknadshyra skulle införas.

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Muharrem Demirok (C) menar att det är viktigare att diskutera de höga byggkostnaderna än de eventuella konsekvenserna av en friare hyressättning. Han påpekar att det visserligen har byggts mycket i Linköping under senare år, men att de höga hyrorna gör att många människor inte har råd att hyra en nybyggd lägenhet.

— En fyrarummare på strax över 100 kvadratmeter går på ungefär 14 900. Jag vet inte om det finns någon här som tycker att det är en låg hyra. Vi bygger i dag genom allmännyttan för särskilda grupper och inte för de stora grupper som faktiskt behöver bostäder. Så i dag har vi gått från att ha en allmännytta i Sverige till att ha en särnytta. En särnytta som bygger för de välbeställda, för de som redan har medel och för dem som redan är inne på marknaden. Det är ju de här stora problem vi behöver ta tag i, menar han.

Val 2018: Marknadshyror
Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.