Annons

Linköpingsvärd bytte handfat efter hot om vite

Linköping ​Med två dagars marginal undvek Frepi Fastighets Kommanditbolag att tvingas betala vite på 10 000 kronor. Tvisten handlar om ett badrumsskåp och ett handfat.

​Hem & Hyra har tidigare berättat om en hyresgäst i Linköping som kämpat länge för att värden skulle åtgärda skadorna i hennes badrum. Badrumsskåpet var så gammalt och slitet att spegeln lossnade och föll ner i handfatet, som sprack. Genom hålet kunde vattnet rinna ut.

Kvinnan försökte förmå sin värd att byta såväl badrumsskåp som handfat, utan resultat. Hon vände sig då till Hyresgästföreningen, som hjälpte henne att driva ärendet i hyresnämnden.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Nämnden fick avgöra fallet två gånger. Vid det första tillfället dök aldrig någon representant för hyresvärden upp. När nämnden beslutade till hyresgästens fördel överklagade värden. Han hävdade att han inte kunnat tala för sin sak, eftersom han inte hittat fram till rätt sal vid Linköpings tingsrätt när sammanträdet hölls.

Annons

Hovrätten godtog hyresvärdens förklaring och ålade hyresnämnden att ta upp ärendet på nytt. Inte heller vid det tillfället kom värden. Han ringde hyresnämnden samma dag som sammanträdet skulle hållas och berättade att han hade förhinder, men lämnade inte någon motivering. Därför valde hyresnämnden att på nytt avgöra frågan utan att värden var med. Beslutet blev detsamma som första gången; badrumsskåp och handfat skulle bytas ut. Detta skulle ske senast den 30 juni, annars hotade vite på 10 000 kronor.

Denna gång valde värden att inte överklaga och den 28 juni byttes den trasiga inredningen ut. Hyresgästen hade då levt med problemen i över ett år.

Annons
Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

– Det är skönt att historien får ett lyckligt slut. Men det är tråkigt att det ska behöva ta så lång tid innan sådana här relativt enkla och billiga saker åtgärdas, säger Ingrid Buskas på Hyresgästföreningen, som har företrätt hyresgästen.

Läs också Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende" Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.