Annons

Liten risk att dömas för fusk med bostadsbidrag

Nyheter Förra året upptäckte Försäkringskassan bostadsbidragsfusk för över 34 miljoner kronor. I merparten av fallen slutade det med återbetalningskrav eller att myndigheten höll inne kommande utbetalningar. Bara en bråkdel av ärendena polisanmäldes. En tiondel av denna bråkdel brukar sluta med en fällande dom.
Bara 10 procent av Försäkringskassans polisanmälningar om fusk med bostadsbidrag leder till fällande dom.

– Vi har bra underlag när vi gör en polisanmälan, det handlar  om vad polisen prioriterar och vad de har för resurser, säger Daniel Lundmark, controller på Försäkringskassan.

Omkring hälften av de 2 319 ärenden om misstänkt fiffel med bostadsbidrag som myndigheten specialgranskade förra året initierades efter tips från grannar, anhöriga och andra privatpersoner. Den andra hälften upptäcktes internt eller av andra myndigheter som Skatteverket.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Ärendena handlade bland annat om folk som fick ut bidrag trots att de i själva verket hade en sambo, eller om bostadsbidrag som hade betalats ut trots att personen i fråga inte ens bodde i Sverige.

Två tredjedelar av ärendena blev avskrivna, medan 785 ledde till någon form av åtgärd. Merparten av dessa 785 ärenden resulterade i återkrav eller att framtida utbetalningar stoppades. Totalt handlade det om drygt 34 miljoner kronor, varav mer än hälften redan hade betalats ut.

Vissa ärenden ledde också till en polisanmälan, men det ska mycket till innan Försäkringskassan polisanmäler, visar det sig.

Annons
Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

–  Vi polisanmäler inte alla fel, men bedömer vi att man har gjort det medvetet gör vi en polisanmälan, säger Daniel Lundmark .

Etthundrasju polisanmälningar på 785 ärenden innebär att Försäkringskassan förra året ansåg sig ha fog för misstanken att det handlade om regelrätt fiffel i mindre av 14 procent av fallen.

Fyrtio av polisanmälningarna handlade om summor på över 100 000 kronor, en om så mycket som 288 000 kronor. Hur många av anmälningarna som ledde till fällande dom vet Försäkringskassan inte, men det brukar inte vara särskilt många.

Läs ocksåFalska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landetSiluettbilder samt Försäkringskassan och polisen för att illustrera bidragsbrott kopplat till bostadsbidrag.

– Generellt resulterar omkring 10 procent av våra polisanmälningar i en fällande dom, säger Lundmark.

Annons

– Det gäller inte bara bostadsbidrag, utan alla förmåner från Försäkringskassan, och andelen brukar variera från år till år men brukar vara ungefär lika stor när det handlar om bostadsbidrag.

Hem & Hyra har sökt Polisen för en kommentar till att så få ärenden leder till fällande dom och vi återkommer till den i en senare artikel.

Läs också Hyresgäst lurade till sig 324 000 kronor i bidrag – mannens fängelsevistelse avslöjade henne  Blåste Försäkringskassan på 240 000 kronor med falska hyreskontrakt Vädrets makter: Orörd snö avslöjade bidragsfuskaren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.