Annons

Lushundar ger ohyran på pälsen

Södermanland Förekomsten av vägglöss fortsätter öka något i år även om antalet varierar kraftigt mellan olika orter, enligt Anticimex.

Det stora trendbrottet kom 2014 då antalet vägglussaneringar droppade rejält men sedan dess har antalet vänt uppåt igen under året. Håkan Kjellberg, teknisk chef skadedjur på Anticimex, berättar att man under året ändå haft stor hjälp av den nya sortens lus-detekterande hundar som numera finns på fyra orter i landet: Göteborg, Stockholm, Malmö och Jönköping. Levande ägg, levande nymfer, levande löss – inget kommer undan de sniffande hundarna som tränas enligt samma standard som används för att hitta explosiva ämnen. 

– Man kan hitta äggen i dag, det är det som är så fantastiskt. Dessutom kan vi ta hela byggnaden på ett annat sätt än förr, säger Håkan Kjellberg och berättar om hundarnas avdramatiserande effekt. Förr gjorde man oftare punktinsatser i enstaka lägenheter. Det har varit känsligt att också gå in i anslutande lägenheter. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det har varit lite tabu, men hundarna har gjort att det blivit lättare att komma in hos grannar. 

Annons

Statistiken för länen i Mälardalen bekräftar delvis bilden för hela riket. Skillnader kan bero på att det numera finns fler stora aktörer i saneringsbranschen och att uppdragen flyttar mellan dessa vid till exempel uppköp av fastigheter. Att de enskilda uppdragen blivit mer omfattande är också en orsak. Men att förekomsten av denna typ av ohyra helt skulle upphöra, lushundar eller ej, behöver ingen oroa sig för. 

– Vägglöss finns alltid i omlopp där människor sover, säger Håkan Kjellberg. 

Annons
Läs ocksåSå spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flyttaHand på en lagbok samt vägglöss.
Fakta: Vägglöss i Södermanlands län
År Antal saneringar
2013 103
2014 208
2015 (jan–okt) 139
Fakta: Vägglöss i Västmanlands län
År Antal saneringar
2013 464
2014 289
2015 (jan–okt) 123
Fakta: Vägglöss i Uppsala län
År Antal saneringar
2013 851
2014 529
2015 (jan–okt) 422
Läs också Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?" Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset Kan vräkas efter 27 år - satte ut möbler fulla med vägglöss i trapphuset Vägglössen kröp på väggar och tak – ändå slog mannen inte larm: ”Extrema mängder”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.