Annons

Många dödsbränder första halvåret

Nyheter Under första halvåret i år dog 68 personer i bränder - de allra flesta i bostadsbränder. Det är en mycket kraftig ökning jämfört med i fjol.

Under flera år har antalet döda i bränder minskat i Sverige, men det första halvåret i år ser sämre ut.

Enligt preliminär statistik från Myndigheten för samhälsskydd och beredskap, MSB har 68 personer har omkommit i 57 olika bränder.  

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är nästan 80 procent fler döda än samma period 2014.

– Vi har haft ovanligt många döda i bränder det här halvåret, särskilt om man jämför med i fjol. Men det är ganska slumpartade händelser och det är naturligt att siffrorna går lite upp och ner. Det är svårt att se några trender eller säga vad det beror på, säger Mattias Strömgren, olycksutredare på MSB.

Annons

Han tror att halvårssiffran kommer att sjunka lite eftersom det kan visa sig att några av personerna har dött av sjukdom innan branden startade. Men det blir ändå en högre antal döda i bränder än på flera år.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

En orsak är att flera bränder än vanligt har krävt mer än ett liv. Bland annat dog tre personer i en lägenhetsbrand i Norsborg, söder om Stockholm, i maj och ytterligare tre personer brändes inne när en husvagn utanför Uppsala totalförstödes i en brand.

– Vi räknar alla bränder där någon omkommer, även bilbränder till exempel, men vanligtvis är mellan 80 och 90 procent i bostäder, säger Mattias Strömgren.

Annons

Här kan du se var dödsbränderna har inträffat under årets första sex månader, enligt MSB:s preliminära statistik:

Läs ocksåSkulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronorPommes frites brann i köket
Län Antal bränder Antal döda
Stockholm  11 14
Västra Götaland 9 10
Dalarna 6 6
Skåne 4 5
Västmanland 3 5
Gävleborg 4 4
Jönköping 2 3
Uppsala 1 3
Östergötland 3 3
Gotland 1 2
Kronoberg 2 2
Norrbotten  2 2
Värmland 2 2
Västerbotten  2 2
Västernorrland 2 2
Halland 1 1
Kalmar 1 1
Södermanland 1 1
Totalt 57 68

Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.