Annons

”Öppnar en dörr för andra förbud”

Göteborg Att ta hänsyn som rökare är självklart. Men ett rökförbud är att gå över gränsen. Pia Fridström i Göteborg undrar vad värdarna ska lägga sig i härnäst.
Pia Fridström röker utanför sitt hus.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
"Jag är inte för rökning, men mot ett förbud", säger Pia Fridström. Själv hade hon haft svårt att avstå morgon- och kvällscigaretten på balkongen om hennes egen hyresvärd hade infört rökförbud i huset.

Pia Fridström, 38, har rökt sedan hon var femton. Men rökvanorna har ändrats sedan hon fick första lägenheten.

– Jag rökte inne i början. Det var en helt annan inställning till rökning då. Efter ett tag insåg man att det luktade lite äckligt. Sedan kom rökförbudet på krogen, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I dag röker Pia bara någon enstaka cigarett vid köksfläkten om det blåser storm ute. Annars är det balkongen som gäller, eller hundpromenaderna. Fimparna samlar hon i en burk, och hittills har inga grannar klagat på röken.

– Det är bra att inställningen till rökning har ändrats. Jag har full förståelse för utvecklingen, säger Pia.

Hon sitter i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse och är, liksom sitt förbund, kritisk till rökförbud i hyreshus.

Annons
Läs ocksåMånga vill förbjuda grannars rökGrafik: Så ställer sig västsvenska värdar till rökning

– Det öppnar en dörr för andra förbud, och det är obehagligt. De som missköter sina husdjur förstör ju också lägenheten. Är nästa steg att förbjuda husdjur då?

Då är det bättre att informera dem som röker om att de kan få stå för röksaneringen, resonerar hon.

– De få jag vet som röker inne säger att de är redo att betala för det om de skulle flytta därifrån. De som har detta som livsstil kommer att fortsätta med det oavsett.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Men förändringen kommer, tror Pia.

– Det är de över 40 som röker inne. Den yngre generationen har över tid förstått att man inte gör det. Och de som flyttar in i nybyggda lägenheter röker inte ändå, säger hon.

Annons

Vad hade hänt om din egen värd hade infört rökförbud?

– Jag hade väl anpassat mig och rökt när jag ändå gick ut. Men morgonciggen och den sista för kvällen hade jag möjligen rökt på balkongen ändå.

Läs mer: Många vill förbjuda grannars rök

Fakta: Svenska rökvanor

Närmare nio procent av den vuxna befolkningen uppger att de röker tobak varje dag, enligt Folkhälsomyndigheten.

Andelen har minskat med drygt fem procentenheter på tio år.

Det är fler kvinnor än män som röker.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.