Annons

Ingemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna

Norrbotten Vem som tryckte in skärmen på Ingemar Niemis bil vet han inte. Men han är säker på att trängseln på parkeringen låg bakom. Dagens bilar är för breda för parkeringsplatserna.
Foto: Göran Lindh
Parkeringsplatserna är för trånga för moderna bilar. Det i sin tur gör att det årligen blir tusentals parkeringsskador. Ingemar Niemi upptäckte för drygt ett år sedan att bilen var påkörd.

Det var en tråkig syn som mötte Ingemar Niemi den där dagen i ­januari 2021. Höger framskärm hade fått en ­rejäl smäll. Men vad som hänt och vem som orsakat skadan får han aldrig veta.
– Det är så tråkigt att mötas av ­något sådant. Visst, det är bara en skada på ­bilen, men det blir så mycket besvär, säger Ingemar Niemi.

Han bor på Stengatan i Luleå och har parkeringsplatsen på samma plats. ­Bostadsområdet byggdes på 1960-talet och parkeringsplatserna anpassades för dåtidens bilar, exempelvis VW typ 1, folkabubblan, eller Volvo PV med bredder på 155-160 centimeter.
– Sedan dess har det blivit allt trängre på parkeringarna eftersom bilarna blir allt bredare. Oavsett hur skadan på min bil kom till, är det uppenbart att det är för trånga platser för moderna bilar, säger Ingemar Niemi.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I samma bostadsområde bor Lotta ­Andersson Högberg. Hon har hittills klarat sig undan en parkeringsskada, men skulle inte bli förvånad om det blir en.

I väntan på den första skadan, för hon ser den uppenbara risken, kämpar Lotta Andersson Högberg med att över huvud taget komma in i bilen, inte minst på vintern.

– Jag har en parkeringsplats mellan två platser där det i stort sett alltid står stora bilar. Det går knappt att komma in i bilen, säger Lotta Andersson Högberg.
– Det är tur att jag är smal, för det är riktigt trångt. Extra mycket problem blir det på vintern. Det hamnar mycket snö mellan bilarna och en snöskyffel får inte plats. Det måste göras något.

Annons

Lulebo, som hyr ut de aktuella p-platserna, kan ge lite hopp, även om det just nu inte är aktuellt på Stengatan. Förtaget breddar platser när det är dags för renoveringar, precis som många andra kommunala bostadsbolag i Norrland.
– Vissa av våra befintliga, äldre parkeringsplatser utomhus är 230 cm breda. När vi renoverar sådana parkeringsplatser breddar vi dem med 20 cm till 250 cm. När vi bygger nya fastigheter med parkeringsplatser blir dessa platser också 250 centimeter breda, säger Eva Holmberg, marknads- och kommunikationschef på Lulebo.

– Just nu har vi ett renoveringsprojekt som omfattar både garage och parkeringsplatser på Hertsön i Luleå, ett av våra största bostadsområden. Där breddas befintliga, smalare platser från 230 centimeter till 250 centimeter. De garage som rivs ersätts med nya liknande kallgarage med parkeringsplatser som är 35 cm bredare än platserna i de tidigare garagen, 2,85 meter jämfört med 2,5 meter. I garage som renoveras behålls den befintliga bredden på platserna, 2,5 meter.

Annons
Läs ocksåTusentals bilar skadas på parkeringar – hyresvärdar vill göra p-platser bredare
Fakta: P-skada? Tänk på det här

• Om du inte vet vem som orsakat skadan, gör en polisanmälan.
• Ta en bild på skadan.
• Kontakta sedan ditt försäkrings­bolag.

Läs också P-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar Gottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusen Kräver 1,4 miljoner i skadestånd - Hyresgästföreningen stämmer Svenska hus för olaglig hyreshöjning Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.