Annons

Marie Linder: Striden skadar Hyresgästföreningen

Nyheter "Det är alltid allvarligt om en förtroendevald inte följer våra etiska regler eller annat." Så säger förbundsordförande Marie Linder apropå turbulensen i Stockholm.

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder kommenterar nu turbulensen kring Stockholmsregionens ordförande Greger Björkegren, som avsattes i måndags av regionstyrelsen i Stockholm.

Skälen bakom får regionstyrelsen svara på, säger hon.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Har du själv varit inblandad i suspenderingen?

– Nej, den har jag inte varit inblandad i.

Däremot har såväl förbundsstyrelsen som hon själv drivit på för förändringar i region Stockholm, säger Marie Linder.

Annons
Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

– Det är ju ingen nyhet att vi har haft en utredning kring region Stockholm och startat ett förnyelsearbete, det har man kunnat läsa om i Hem & Hyra. Det är alltså ingen nyhet  att det har funnits problem i regionen. Jag har varit inblandad på så sätt att förbundsstyrelsen har beviljat pengar till förnyelsearbetet där.

Har Greger Björkegren försökt gå i en annan riktning?

– Det har funnits en del sådana signaler, men nu är man överens i regionstyrelsen om att man ska gå vidare. Det tycker jag är bra och det absolut viktigaste.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Marie Linder beskriver det omdiskuterade förnyelsearbetet som att det handlar om att få igång ett bättre styrelsearbete i region Stockholm, att stärka de förtroendevalda och se till att man är klar över roller mellan anställda och förtroendevalda.

–  Vi behöver jobba tillsammans med respekt för våra olika uppdrag. Det är det som har varit uppe till diskussion i region Stockholm. Det viktiga är nu att förnyelsearbetet fortsätter. Det finns också en bostadssituation och otroligt många andra frågor som är mycket viktiga att ta tag i och det tycker jag man ska fokusera på framöver.

Annons

Vad betyder det för Hyresgästföreningen att något sådant här händer?

– Det är alltid allvarligt om en förtroendevald inte följer våra etiska regler eller annat, och av det skälet suspenderas. Det har inträffat i flera fall och varje gång det inträffar påverkar det förstås organisationen. 

Om regionstyrelsens beslut att suspendera Greger Björkegren överklagas kommer frågan att behandlas av förbundsstyrelsen.

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.