Annons

Markering från oppositionen efter revisorskritik mot Trobo

Trosa Efter skarp revisorskritik mot det kommunala bostadsbolaget Trobos årsredovisning valde oppositionen att göra en markering under onsdagskvällens kommunfullmäktige.

När koncernredovisningen  – där Trobo ingår – skulle godkännas av fullmäktige valde oppositionen att inte delta i beslutet.

– Sifforna som står där stämmer ju inte. Koncernens redovisning är inte rättvisande. Därför ville vi göra en markering, säger Birgitta Danielsson (S), andre vice ordförande i kommunfullmäktige i Trosa.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men ni röstade ändå inte emot att godkänna koncernredovisningen?

– Nej, vi ville inte rösta emot, utan sa att de får ta ansvar själva för det här, säger Birgitta Danielsson.

Annons

Bakgrunden är den skarpa kritik som den externa revisorn från Ernst & Young har riktat mot att Trobo valt att inte skriva ned en fastighet som bolaget byggt vid Vagnhärads torg. Enligt revisorn borde den ha skrivits ned med 33 miljoner kronor efter en värdering. ”I strid mot reglerna i årsredovisningslagen har styrelsen beslutat att inte skriva ned fastigheten”, skriver revisorn och avråder årsstämman från att fastställa resultaträkningen och balansräkningen.

Läs ocksåRevisorerna: Ge inte styrelsen ansvarsfrihet

Bolagets styrelse har dock valt att stå fast vid sin linje och på onsdagen godkände alltså kommunfullmäktige koncernredovisningen och gav sina representanter i bolagets styrelse i uppgift att godkänna resultaträkningen och balansräkningen. Kommunalrådet Daniel Portnoff (M) försvarar Trobos beslut att inte göra en nedskrivning.

– Vi delar inte riktigt revisorernas synpunkt på hur man bör gå till väga. Vi menar att om man tolkar lagen på det sättet kan det bli svårt att bygga hyresrätter. Man ser väldigt kortsiktigt på en fastighets intjänandetid, hur fort den ska bli en lönsam investering, säger Daniel Portnoff och påpekar att det revisionsbolag som granskade årsredovisningen året innan gjorde en annan bedömning än Ernst & Young.

Annons

Hur ska ni gå vidare med den här frågan?

Läs ocksåDoroteahus tvingas riva 48 lägenheter – "Det känns frustrerande"

– Vi kommer att föra en dialog med revisorn inför nästa år för att se om vi kan hitta ett sätt att hantera det här. Vi menar att frågan om hur man ska tolka lagen är viktig för hela Sverige. Det kan finnas delar av landet där det tar betydligt längre tid än i vår kommun att få avkastning på hyresfastigheter, säger Daniel Portnoff.

Läs också Varbergs Bostad vill riva hela beståndet i Bua Minussiffror för tre av länets allmännyttor Nytt tungt år för Jämtlands allmännytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.