Annons

Matakuten har gjort Lasse till Årets Gävlebo

Gävle Matakuten i Gävle delar ut bröd i bostadsområdena och matkassar i sin lokal. Projektet bygger på att ta tillvara. Nyligen blev dess ledare Lasse Wennman utsedd till Årets Gävlebo.
Lasse Wennman från Matakuten har kommit till bostadsområdet Nordost i centrala Gävle. Här delar han ut bröd varje vecka. Foto: PER-ERIK JÄDERBERG, Biträdande butikschefen Jonatan Espinoza på Konsum Eken i Gävle är lika glad för att få ge som Lasse Wennman och Matakuten är för att få. Den här gången blev det bland annat grillat kött, mejerivaror, ärtsoppa, ost och bönmix. Allt skulle annars ha kastats på grund av korta datum och trasiga förpackningar. Foto: PER-ERIK JÄDERBERG, Matakutens bil har kommit till Sätra i norra Gävle. Lasse Wennman delar ut bröd till de vuxna och en och annan klubba till barnen. Foto: PER-ERIK JÄDERBERG,

Lasse Wennman i Gävle skrattar ofta och ler mest hela tiden. Det kan behövas när man själv levt på samhällets skuggsida och nu arbetar bland dem som har det svårast.

Lasse har i tidningar och andra medier flera gånger berättat om hur han kom ur sitt långa missbruk och att en av de saker han lärde sig under sin resa tillbaka var att det inte finns några hopplösa fall, kunde han byta liv så finns det hopp för alla. Och inget är omöjligt heller! Ett bevis för det är att Lasse blivit utnämnd till Årets Gävlebo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För tre år sedan startade han ett projekt som skulle hjälpa både människor och miljö, Matakuten.

Varifrån kom idén?
– Jag såg många tiggare, papperslösa, missbrukare, pensionärer och ensamma mammor som hade det gemensamt att de hade svårt att få pengarna att räcka ens till det nödvändigaste och samtidigt såg jag affärer och restauranger slänga mat som det inte är nått fel på. Och då tänkte jag att det borde gå att göra något av det!

Annons

Du började på ideell basis med att dela ut dagsgammalt bröd men nu har Matakuten vuxit?
– Ja, nu når vi ungefär 500 människor i veckan, hyresgäster och hemlösa. Jag hämtar dessutom mat och inte bara bröd i dag och vi har en lokal där de som behöver kan få en kasse mat en gång i månaden. Men vi ger bara akut hjälp, det här är inte försörjningsstöd. Och när vädret tillåter brukar jag laga lunch i en park i Gävle på onsdagarna. Det är mycket populärt och allt är gjort på mat som affärerna skänkt till oss.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

Du tar hand om affärernas ”skräp” och ger mat till dem som behöver, har du lyckats få till en riktig win-wingrej här?
– Det kan man säga; alla vinner! Affärsinnehavarna jag har kontakt med är jätteglada för att de slipper slänga det de inte kan sälja för att det är skadat eller har kort datum, mottagarna är glada och miljön också eftersom vi tar tillvara så mycket.

Vilka stöder arbetet med Matakuten och hur ser framtiden ut?
– Gästrike återvinnare som varit med sedan starten, socialtjänsten i kommunen, företag och Svenska kyrkan är några. Och vi har anställda i arbetsmarknadsprojekt. För framtiden hoppas jag att flera kommuner kan göra samma sak som vi gör i Gävle, många har redan hälsat på oss för att se hur vi jobbar.

Annons

Och nu är du alltså Årets Gävlebo?
– Ja, det är fantastiskt! Prispengarna , 5 000 kronor, ska jag dela mellan Asylkommittén, Gävles katthem och ett projekt som nyligen startat läxläsning med flyktingbarn.

Läs ocksåDet orättvisa boendestödet – så sviker samhället de psykiskt sjuka
Fakta: Lasse Wennman

Ålder: 58 år.Bor: Lägenhet på Söder i Gävle.Familj: Fru och fem barn. Hund.Aktuell: Blev nyligen framröstad som Årets Gävlebo av Arbetarbladets läsare för sitt arbete med Matakuten.

Läs också Ny dom: "Dumpade" familj i grannkommun – slipper ansvar Så drabbas bostadslösa av social dumpning: Familjen fick en enkel biljett till Kramfors Kom till Sverige som vuxen - blev lärare i svenska

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.