Annons

Matte riskerade kontraktet när chihuahuan skällde så det ekade

Uppsala Chihuahuan skällde på allt och alla och störde grannarna i trappuppgången och förbipasserande på gatan. Hyresvärden ville vräka hundens matte. Men hyresnämnden tycker inte att skälen är tillräckligt starka. Det här är anledningen.
Till vänster är en bild av tingsrätten och hyresnämnden i Västerås. Bilden är tagen på vintern, flera träd med kala grenar syns framför byggnaden som är modern med en glasfasad. "Västerås tingsrätt" står det på fasaden. Till vänster syns en bild i halvfigur på en chihuahua. Den har en rosa polotröja på sig och ligger på en brunaktig filt med nosen mot underlaget och tittar in i kameran. Öronen är spetsiga och står rakt upp. Färgen på huvudet är vit-beige.
Foto: Monika Steczkó/Pixabay
Chihuahuans skall kunde få matte vräkt. Men hyresnämnden i Västerås gjorde en annan bedömning. Hunden på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Den lilla hunden skällde enligt hyresvärden så fort något eller någon rörde sig och vid alla tider på dygnet. Varje gång någon gick i trapphuset eller på gatan utanför gav det upphov till skall. Det gick så långt att förbipasserade började gå långa omvägar runt kvinnans port för att slippa höra lätet.

Hyresgästen anklagas också för att ha rastat hunden för nära porten och för att ha rökt i trapphuset.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Hundägaren fick varningsbrev

Droppen kom en dag när hyresvärden var på besök i en grannlägenhet. Under den tiden ekade det av hundens skall i trappuppgången både när han gick in och ut ur fastigheten. Hyresvärden sa till ägaren att hon måste se till att hunden inte låter så mycket. ”Du får väl vräka mig då”, var hennes svar på det. Efter den händelsen skickade hyresvärden ett varningsbrev till kvinnan om att hon riskerade bli uppsagd om hon inte hade bättre tillsyn över sin hund. Eftersom hon inte flyttade självmant vände han sig till hyresnämnden i Västerås med en ansökan om att få säga upp hennes hyreskontrakt.

Det var inte första gången kvinnan, som är i 60-årsåldern, varit nära att bli av med lägenheten. 2017 sade värden upp henne en första gång efter att hon halkat efter med hyresinbetalningarna.

Annons

Men situationen löste sig och hon fick bo kvar i hyreslägenheten på den lilla uppländska orten.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.
Hyresgästen uppmanade hunden att bita hyresvärden

Hunden skaffade hon 2016. Redan då skällde och störde den, enligt värden. Kvinnan hade vid ett tillfälle sagt till hunden ”honom kan du bita” när värden var med. Värden uppfattade det inte som ett hot, men tyckte ändå att situationen var olustig.

I hyresnämnden vittnade flera grannar till hyresvärdens fördel. Nämnden anser att grannarnas berättelser är sammanhängande och trovärdiga.

Kvinnans juridiska ombud framhöll under sammanträdet att hunden numera är gammal, saknar tänder och inte kan ha så långt kvar. Orsaken till allt skällande ska ha varit att chihuahuan blev rädd för en schäfer som också bor i huset och brukar springa lös ibland. Han hävdar också att grannarna ska ha gaddat ihop sig mot hyresgästen. Det stämmer inte att hon rastar hunden nära porten utan hon promenerar iväg en bit. Hon röker inte i trapphuset utan på balkongen.

Annons
Läs ocksåFick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat"Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.
Kvinnan får behålla sitt hyreskontrakt

Hyresnämnden i Västerås slog i sitt beslut fast att hyresgästen visserligen måste hålla sitt husdjur under uppsikt, men att hon ändå har rätt att bo kvar i lägenheten. Hundens beteende kan inte räknas som störande enligt hyreslagen, eftersom den bara skällt under kortare intervall dagtid och inte på kvällar och nätter. Var kvinnan rastat sin hund har nämnden inga synpunkter på. Det var fel av henne att röka i trapphuset, men inte heller det räcker för vräkning, konstaterar hyresnämnden.

Läs också Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt” Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det Skulle göra köttbullar med spikar åt grannens hund – får bo kvar på prov

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.