Annons

Med solen som energikälla

Östersund Östersundshems satsning på förnybar energi ska komma hyresgäster till godo.

Allmännyttan i Östersund har högtflygande planer. Solpaneler på taken ska lapa i sig energi nog att driva både tvättstuga och hissar.

[ Östersundshem och deras hyresgäster sponsrar och stöttar allt fler lokala verksamheter och föreningar. Nu ger sig bostadsbolaget in i energibranschen. För 100 000 kronor har man köpt in sig i ekonomiska föreningen Zolcell 1:1 som bildades i mars i år.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det är allas ansvar och skyldighet att bidra till en bättre miljö. Alternativa energikällor är därför ett steg i rätt riktning, säger vd Daniel Kindberg.

De nyförvärvade 20 andelarna i föreningen ska ge kompetens att ta sig till nästa nivå – att själv producera el.

– Vi ska montera solcellspaneler på tak i både befintligt och nyproducerat bestånd, säger Daniel.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Energin från panelerna används sedan till att driva hissar, lampor och tvättmaskiner i fastigheterna. Överflödet säljs på elmarknaden och köps tillbaka under mörka tider på dygnet.

Annons

Målet är att producera 10-15 procent av elårsförbrukningen.

Även energibesparande åtgärder, som tätning av dörrar, vindar och fönster ska gynna miljö och ekonomi. Resultatet ska synas både i bostadsbolagets och i hyresgästens plånbok.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

– Tjänar vi pengar och kan påverka taxorna kommer det alltid att komma hyresgästen till godo i slutändan, säger Kindberg.

Och det är inte bara sol som naturkraft som lockar vd:n, även vind tål att utvärderas som energikälla.

– Absolut, jag är positiv till att testa det mesta, säger han.

Annons

Under hösten byggs Zolcells första anläggning, på Teknikland i Optand. Andra intressenter i föreningen är bland annat Jamtli.

– Det finns ett stort intresse för sol idag som förnyelsebar energikälla. Solpaneler är enkelt att installera, tar liten plats, för inte med sig oljud och passar många. De flesta har ju ett tak, säger Jimmy Anjevall, initiativtagare till Zolcell 1:1.

Föreningens vision är att öka länets solpanelyta från 5 700 kvadratmeter till 126 000, alltså en kvadratmeter per invånare.

Fakta: Fakta om solenergi

Solceller producerar el och solfångare producerar varmvatten.
En solcellsmodul innehåller små seriekopplade solceller som ger elektrisk spänning.
En solcellsanläggning på cirka 35 kvm ger cirka 5 000 kWh per år.
Ungefär hälften blir överskott som säljs på nätet och köps tillbaka vid behov, t.ex. på kvällar och nätter.

Läs också Kindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp Läsarna ingrep när värden svek – nu slipper Britt-Marie släpa tvätt Rikshem säljer 883 lägenheter i Östersund till nordiska fastighetsjätten Niam

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.