Annons

Mer surr i Trollhättan – bygger hotell för insekter

Trollhättan Sökes: En rymlig tvårummare till rimligt pris. Nej, så står det nog inte i Eidars nya hyresgästers önskemål, utan snarare: Ett krypin lagom stort för ett vildbi eller en humla. Den kommunala hyresvärden i Trollhättan erbjuder nu bostäder för både stora och små.
Foto: Eidar
Eidars miljövärd Anneli Berg i kvarteret Flottberget är en av dem som varit med och byggt insektshotell och anlagt nektarrestauranger.

För att hjälpa humlor och bin har Eidar tillsammans med Trollhättans Stad i ett lokalt naturvårdsprojekt (LONA) byggt och anlagt både fasta och mobila insektshotell och nektarrestauranger.

Det är oklart om man har marknadshyror eller har förhandlat nivåerna med hyresgästernas företrädare. Men klart är att hyresgästerna tycks uppskatta sina nya bostäder. Lagom rymliga, med den standard en insekt kan begära idag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Eidar vill ha hyresgäster som surrar mer och har därför satsat på bostäder för insekter. De små gästerna gör ett imponerande miljöarbete, menar bostadsbolaget.

 

– Vi har anlagt nektarrestauranger, alltså planteringar med varierande nektarrika blommor, som blommar från tidig vår till sen höst och byggt och byggt insektshotell, berättar Beatrice Sagfors, kommunikatör vid Eidar.

Men här säger man inte insektshotell utan hem för superhjältar, berättar hon.

Läs ocksåHär är hyresvärdarna med flest kameror - nästan varannan skaffar fler: "Efterfrågas starkt"

– Vi har flera fasta nektarrestauranger och hotell. Utöver det har vi även flera mobila, som kan flyttas runt i de olika kvarteren. Dock kommer de att stå ganska länge på samma ställe, för att insekterna ska känna sig tillräckligt hemma för att föröka sig.

Annons

Det är ett lokalt naturvårdsprojekt för att skapa mer ”surr i rabatterna”, för att öka den biologiska mångfalden ute i bostadsområdena.

I augusti ska Eidar inleda ett samarbete med två förskolor som bostadsbolaget förvaltar. Barnen på förskolorna ska hjälpa till att samla in kottar och mossa till hotellen och sedan vara med och plantera blommor för djuren. Sedan blir barnen faddrar för blommorna.

Läs ocksåSå blir kameror ett vapen för att vräka dig - Susanne rädd att värden filmar: "Kanske tittar nu"

Trollhättans stad kommer också att ha ett mobilt set som förskolorna kan få turas om med, där intresse finns.

– Enligt stadsekolog Jörgen Olsson så är det redan flera förskolor som visat intresse, berättar Beatrice Sagfors. .

-Nu lever vi ju i coronatider. Men även Eidars Bosociala avdelning är engagerad och vill, när läget lugnat sig, ha gårdsaktiviteter där hotell och restaurang finns, och även kring sopsortering. På ett lättsamt och roligt sätt, säger Beatrice.

Nu finns fasta hotell och restauranger på Flottberget och Björnbäret och mobila enheter på Fridhem och Polisen.

Annons

Flera andra bostadsbolag i regionen har gjort liknande satsningar. I Borås ska hyresgäster få vara med och lära sig att slå med lie för att anlägga blomsterängar för insekter. I Uddevalla finns både blomsterängar och satsningar för att få igelkottar att kunna övervintra säkert.

Det är bara några exempel på natursatsningar bland hyreshusen.

 

 

Läs också Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja Kändiskatten Luffar-Lasse förenar tiotusentals människor: "Han sprider så mycket glädje" Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.