HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mikael tar över i Kinda-Ydre

Kinda Hyresgästföreningen i Kinda-Ydre har fått en ny ordförande. Mikael Kronstrand tycker att nybyggnation i Rimforsa är en viktig fråga att jobba med framöver.
Foto: Jenny Knutsson
Lokalpolitikerna Lena Käcker Johansson (KD), Björn Hoflund (M) och Hans Måhagen (S) får varsin kokbok av Mikael Kronstrand, ny ordförande för Hyresgästföreningen Kinda-Ydre.

Han hoppade visserligen in som ordförande redan i höstas, då företrädaren Veine Carlsson lämnade sitt uppdrag på grund av att han flyttade till en annan kommun. Men nu har även ett årsmöte valt Mikael Kronstrand som den som ska gå i täten för arbetet i föreningen.

Vilken fråga tycker du är den viktigaste att jobba med lokalt?

Läs ocksåSatsning i Rimforsa gav resultat

– Det var svårt. Men nybyggnation är en viktig fråga, i alla fall i Rimforsa. I Kisa tror jag inte att behovet är så stort. Sen vill vi gärna få tillbaka avtalet om fritidsmedel som Kindahus sade upp, för många saknar aktiviteterna i bostadsområdena.

När det gäller det senare är han pessimistisk och berättar att parterna står långt ifrån varandra. Men när det gäller nya bostäder i Rimforsa är saker redan på gång. Det berättade tre politiker från den styrande majoriteten i kommunen när de gästade årsmötet. Kommunen undersöker möjligheterna för nya bostäder med attraktiva, sjönära lägen.

– Även om vi vill att hela kommunen ska vara med och utvecklas så är det i Rimforsa vi ser störst möjligheter i och med pendlingen till Linköping, säger Björn Hoflund (M), som bland annat är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Läs ocksåNytt grepp ska locka yngre

Han berättade tillsammans med kommunstyrelsens ordförande, kommunalråd Hans Måhagen (S) och kommunfullmäktiges ordförande Lena Käcker Johansson (KD), om den nya majoritetens visioner när det gäller byggande och samhällsutveckling. De tre politikerna fick också ta emot Hyresgästföreningens kokbok ”Hemlagat för alla” som tagits fram som en del av kampanjen flerhem.nu.

Medan ett par andra mindre hyresgästföreningar i länet slagits ihop med andra de senaste åren står så har Kinda-Ydre klarat sig undan det ödet. Förutom Mikael Kronstrand valdes tre nya ledamöter in i styrelsen. Däremot lades den enda lokala hyresgästföreningen, det vill säga på bostadsområdesnivå, i Kinda-Ydre ner nyligen eftersom det ändå var i stort sett samma personer som engagerade sig där som i föreningsstyrelsen.

Hur står det till med engagemanget?

Läs ocksåKritiserad skatepark i Kisa flyttas

– Det är inte bara Hyresgästföreningen som har problem, utan det drabbar alla föreningar. Det är svårt att få folk att vara med mer aktivt och jag har ingen lösning på det, säger Mikael Kronstrand.

Hur kommer det sig att du valde att bli förtroendevald inom Hyresgästföreningen?

– Det var en kollega på jobbet som frågade om jag ville vara med och på den vägen är det. Det har bara blivit mer och mer sedan dess.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.