HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Miljardnota väntar Gotlandshem

Gotland Att renovera upp Gotlandhems miljonprogram kommer att kosta mer än en miljard kronor. Men hur det ska finansieras är än så länge oklart, rapporterar Gotlands Allehanda.

Kommunägda Gotlandshem står inför ett stort renoveringsåtagande under de närmaste åren. En fjärdedel av bolagets lägenheter byggdes under miljonprogramstiden från mitten av 1960-talet till mitten av 1970-talet och behovet av åtgärder har ökat. 

– Vi lappar och lagar när vattenledningar går sönder. Framöver behöver vi byta hela rörsystem och göra större insatser, säger Gotlandshems vd Staffan Thurgren till Gotlands Allehanda.

Läs ocksåAllt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Enligt bolaget behöver man från 2020 lägga dubbelt så mycket på renoveringar mot i dag, cirka 140 miljoner per år och att den nivån kommer att krävas under en 15-20 årsperiod. Men vilket kvarter som ska påbörjas och hur upprustningen ska finansieras är än så länge oklart.

– Vi har inte de mest välavlönade hyresgästerna. Att göra som på andra håll, blåsa ut hela lägenheter, göra nytt och höja hyran med 50 procent, kommer inte att fungera här, säger Staffan Thurgren till tidningen.

Enligt Thurgren tittar man istället på att renovera lägenheterna en i taget varefter de blir lediga. Att låta ägaren, region Gotland, skjuta till pengar för renoveringen är inte möjligt.

Läs ocksåGotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter

 – Inte med den lagstiftning som finns. Vi ska konkurrera på lika villkor med övriga bolag. Bidrag från regionen skulle vara ett otillbörligt statsstöd, säger Staffan Thurgren till Gotlands Allehanda.

Läs också Balkonger fick förbud efter renoveringsmiss Gotlandshems vd avgår efter kritiken Efter hyresbråket - så stor blir höjningen hos Gotlandshem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.