Annons

Misstänkt svartuthyrare uppsagd – avslöjades av Instagrambilder på solnedgång och grönkål

Stockholm Att lägga ut Instagrambilder från sin villa i Södermanland kan straffa sig. Det fick ett par erfara. Hyresgästens bilder på odlad grönkål, en stor villa och en solnedgång används nu av hyresvärden som bevis för att paret har hyrt ut sin lägenhet svart medan de bodde i villan. Nu har paret blivit uppsagda.
Foto: Hyresnämnden
Instagrambilder på utsikten från villan och odlingen av grönkål användes av hyresvärden som bevis för att paret inte bodde i sin hyresrätt.

Att publicera massor med bilder på Instagram kan få konsekvenser som man kanske inte riktigt hade räknat med. Så är fallet för en man och en kvinna i Stockholm.

Förutom en del ”likes” så slutade mannens Instagraminlägg med att paret blev uppsagda från sin fyrarummare i Fruängen, som de hyrt sedan januari 2017.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men historien börjar inte på Instagram, utan med att en granne till paret tipsar Familjebostäder om att parets lägenhet hyrs ut olovligt i andrahand. Tipsaren berättar att hen inte har sett till mannen på åratal och att en annan familj har bott i lägenheten i två år.

När Familjebostäder börjar kolla upp paret upptäcker de något märkligt. Kvinnan är skriven i en lägenhet på en annan adress i Stockholm. Mannen i sin tur har lagt upp flera bilder på Instagram när han och kvinnan befinner sig i en villa i Södermanland.

Värdens efterforskningar visar att paret köpte villan för lite mer än tre miljoner hösten 2016.

Läs ocksåAnklagas för åratal med svartuthyrning - kontraktet rivs
En främmande man öppnar dörren

Det räcker för att hyresvärden ska göra ett hembesök i parets lägenhet i Fruängen i augusti 2020. På plats i trapphuset upptäcker Familjebostäders utredare att det står ett för hyresvärden okänt kvinnonamn på parets postlåda. Det visar sig senare att den 20-åriga kvinnan också är folkbokförd i parets lägenhet.

Annons

Men när Familjebostäder ringer på parets dörr är det inte den okända kvinnan som öppnar utan en för värden okänd man. Han informeras om att lägenheten kommer att sägas upp och i samtalet bekräftar mannen också att paret är i Södermanland där de har ett hus.

Det slutar med att paret sägs upp i mars 2021, men när de inte flyttar självmant så slutar det med att värden går till hyresnämnden där ärendet ska avgöras.

Läs också"Öbo reagerar inte på misstänkt svartuthyrning"

I handlingarna som Familjebostäder har skickat in till hyresnämnden finns flera bevis som visar att mannen lagt ut bilder på instagram under flera år, som hyresvärden menar är från villan i Södermanland.

Tjusiga instragrambilder viktiga bevis i hyresnämnden

Och det är tydligt att bilderna inte är tagna från lägenheten i Fruängen. Instagrambilderna visar en stor fin villa, hjortar som står på öppna fält, solnedgång, bilder på en ny dörr som monterats i huset. Där finns också en bild på parets grönkålsodling med kommentaren ” Det blir lite grönkål till jul.”

Utsikten från hyresrätten är av en annan kaliber, den som tittar ut från från fönstret tittar rakt in i ett annat hyreshus.

Annons

Nathalie Criborn, jurist på Familjebostäder som utreder oriktiga hyresförhållanden, lyfter fram ett vittne och bilderna som viktiga bevis i Hyresnämnden.

– Det är en ganska stor mängd bilder som talar i en viss riktning, säger hon.

Det slutar med att Familjebostäder skickar en uppsägning till hyresgästen där paret uppmanas att flytta senast mars 2021. När det inte sker så tar hyresvärden hjälp av hyresnämnden där ärendet nu ligger i väntan på att avgöras.

Läs också Annons på Blocket avslöjade svartuthyrare Att hyra ut i andrahand – så fungerar nya lagen Detektiv avslöjade svartuthyrning – anlitades i hemlighet av hyresvärden Dömd för lägenhetsbedrägeri och sexutpressning – misstänks ha blåst hyresgäster igen Granne hjälpte polisen med kartläggning – nu åtalas första svartuthyraren Hyrde ut svart till ockerhyra - riskerar dömas för brott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.