Annons

Annons på Blocket avslöjade svartuthyrare

Malmö Han hyrde ut svart och till nästan dubbla hyran och avslöjades när en anställd hos hyresvärden råkade se en annons på Blocket. Nu ryker kontraktet.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresvärden försökte säga upp Johanna men hon får bo kvar efter ett beslut i hyresnämnden.

En av hyresvärdens anställda såg annonsen om lägenhetsuthyrningen när han själv var inne på Blocket. En tvåa i centrala Malmö låg ute. För 11 000 kronor i månaden kunde intresserade hyra den aktuella i upp till ett helt år. På annonssajten kände den anställde igen uthyrarens relativt ovanliga namn som en av hyresgästerna hos hyresvärden och bestämde sig då för att dubbelkolla uppgifterna.

Den anställde knackade helt enkelt på hemma hos förstahandshyresgästen. Och mycket riktigt – där fanns två personer som sade sig hyra hela tvårumslägenheten i andra hand. Men inte nog med det. De bekräftade dessutom det som stod i annonsen: att månadshyran var 11 000 kronor, det vill säga avsevärt högre än den förhandlade på 6 500 kronor. Som bevis visade de upp sitt kontrakt som den anställde hos hyresvärden då fotograferade av. En bild som sedan skulle visa sig vara avgörande när fallet prövades i hyresnämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärdens egen undersökning visade dessutom att en för dem okänd person varit folkbokförd i lägenheten i över tio år.

Annons

Nekade till svartuthyrning i andra hand

Förstahandshyresgästen sades upp och hyresnämnden har nu avgjort fallet. Under förhandlingen i hyresnämnden nekade förstahandshyresgästen till anklagelserna om svartuthyrning. Han menade att han enbart hade haft en inneboende, vilket inte kräver något tillstånd från hyresvärden. Och summan 11 000 kronor var en deposition och utgjorde inte alls själva hyran. Och kontraktet som hyresvärden nu kunde visa upp på bild byggde på ett missförstånd. Det var inte alls det aktuella kontraktet utan en gammal och felaktig version.

Men hyresnämnden köper inte resonemanget. Överhyran lägger de ingen vikt vid i det här fallet men däremot är svartuthyrningen allvarlig eftersom den pågått under lång tid, menar nämnden. Därför förlorar förstahandshyresgästen nu sitt kontrakt och tvingas att flytta under sommaren.

Annons
Läs ocksåFörnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru
Fakta: Tuffare tag mot olovlig andrahandsuthyrning

Hösten 2019 skrevs lagstiftningen om. Detta gäller idag:

  • Andrahandshyran får inte vara speciellt mycket högre än vad hyresgästen själv betalar. En höjning på max femton procent för möblering är möjlig.
  • Andrahandshyresgäster kan begära tillbaka överhyra två åt bakåt i tiden, tidigare var det bara ett år.
  • Den som hyr ut svart kan förlora kontraktet direkt, utan varning eller chans att rätta till felet. Det samma gäller om hyran i andra hand är för hög.
  • Olovlig uthyrning, i dagligt tal svartuthyrning, i kombination med överhyra är numera ett brott som i värsta fall kan leda till två års fängelsestraff.
Svart överhyra
Läs också Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.