HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mitt Alby erbjuder hyresgäster att ombilda

Botkyrka Erbjudande att ombilda sin lägenhet och möjlighet att välja en billigare basnivå vid renovering. Mattias Tegefjord, vd på Mitt Alby berättar om bolagets framtidsplaner.

Redan när Mitt Alby köpte de 1 300 lägenheterna av Botkyrkabyggen för ett år sedan sade de att de skulle ombilda maximalt tio procent av beståndet. Inom några veckor går bolaget ut med ett första erbjudande till hyresgästerna.

– Vi kommer att ombilda i flera etapper och har i den första etappen valt ut några huskroppar där vi vill undersöka de boendes intresse för att köpa sin bostad. Går allt vägen är ombildningen klar i slutet på 2015 eller i början av 2016. I nästa etapp kommer vi att låta hyresgästernas intresse för att köpa sin bostad leda oss fram till vilka lägenheter som ska ombildas, säger Mattias Tegefjord, vd på Mitt Alby.

Läs ocksåHär säljer allmännyttan gärna – men inga köper

Pengarna från försäljningen ska gå till renovering av lägenheter och stambyten. För att få fram ytterligare kapital noterades i december förra året Mitt Albys moderbolag, Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB på Nasdaq First North.

– Vi fick in 116 miljoner vid marknadsnoteringen och tillsammans med kompletterande lånefinansiering räcker de pengarna ganska långt när det gäller att till exempel bygga fler bostäder på Albyberget eller köpa fler fastigheter, säger han.

 
Bolaget skapade rubriker innan jul när de gick ut och erbjöd de hyresgäster som hyr svart i andra hand att få ta över kontrakten. Hur har det gått?

Läs ocksåKrävde 10 miljoner – får betala 400 000 kronor i stället

– Fyrtio hushåll hörde av sig. Femton av dessa har fyllt i en enkät som gör att vi kan göra en preliminär bedömning om vi kan hjälpa dem eller ej. Hittills har tretton av de femton fått ett preliminärt positivt besked och har nu börjat skicka in dokument för att styrka att det de tidigare sagt stämmer. Det ser glädjande nog ut som att vi kan hjälpa åtminstone dessa tretton.

Bolaget renoverar reda nu enstaka lägenheter när de blir tomma. Men han bedömer att en mer systematisk renovering av lägenheterna på Albyberget ska påbörjas inom fem år på grund av att stammarna behöver bytas.

Kommer hyresgästerna att kunna välja upprustningsnivå och därmed hyresnivå?

Läs ocksåHyresgäster vill kunna ombilda – bolaget tar frågan till domstol

– Ja, vår intention är att inte tvinga någon att flytta på grund av hyreshöjning. Jag bedömer att det blir en låg basnivå när vi renoverar där man kan välja endast det nödvändigaste och därmed få en relativt sett lägre höjning. Men vi kommer även att erbjuda nivåer med högre hyra och högre standard till de som så önskar.

Ni ville bygga nytt men förlorade nyligen en markanvisningstävling och fick inte bygga vid det så kallade Tingstorget vid tunnelbaneuppgången på Albyberget. Hur går ni vidare med planerna på nyproduktion?

– Vi tittar på andra möjligheter, i första hand inom befintlig detaljplan och på vår egen mark, och en första studie visar att vi relativt snabbt skulle kunna komma igång och bygga mellan 100 och 200 nya lägenheter på Albyberget. Om det blir hyresrätter eller bostadsrätter är inte klart ännu.

Läs också Han blir ny vd för Uppsalahem Varbergs Bostad bygger nytt – och vill sälja fastigheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.