Annons

Mitthem och privata värdar höjer hyrorna

Sundsvall Från 1 april höjs hyran för tusentals hyresgäster i Sundsvall. Allmännyttan Mitthem och fastighetsägarföreningen har båda förhandlat sig till en höjning med 0,78 procent.

Mitthem valde att inte gå ut med något yrkande, krav, innan årets förhandlingar med Hyresgästföreningen.

– Vi ska prova en annan väg den här gången, sa Marie Selin, vd för Mitthem, för några veckor sedan till Hem & Hyra.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Beslutet att följa en annan strategi kan antas ha med fjolårets förhandlingar att göra då förhandlingsdiskussionerna smittade av sig i media och vissa konflikter uppstod.

Om Mitthem ansåg att förhandlingsklimatet var bättre i år eller inte förtäljer inte det pressmeddelande som de idag skickade ut. Men båda parter är uppenbart ense och alla papper påskrivna.

Hyrorna höjs med 0,78 procent från och med 1 april, vilket motsvarar 55 kronor för en hyra på 7 000 kronor i månaden.

Annons
Läs ocksåNu vågar Anastasiia bjuda hem sonens kompisar igen

– Vi är glada över ett snabbt avslut där vi lyckats hålla höjningen på en relativt låg nivå, säger Marie Selin.

0,48 procent är den generella hyreshöjningen och 0,3 procent är för flyttat förhandlingsdatum.

Att flytta fram förhandlingstiden, från 1 januari till 1 april, har flera fördelar anser hyresgästernas företrädare Conny Säker, som förhandlar på uppdrag av medlemsorganisationen Hyresgästföreningen.

Läs ocksåJuristen om hyresgäster som krävs på betalning för störning: "Unik prövning blir vägledande"

– Vi kan till exempel jämföra med fjolårets siffror som då hunnit sammanställas och det blir också ett lugnare förhandlingstempo än när allt ska vara klart före jul. Men den viktigaste fördelen är att höjningen inte kommer mitt i den för många ekonomiskt tuffaste månaden av dem alla – januari.

Conny Säker har även skött hyresförhandlingarna gentemot privata bolaget Din Bostad och alla de privata värdar i Sundsvall som företräds av Fastighetsägarföreningen.

Annons

Samma deal gjordes med alla nämnda parter.

– Jag tycker att årets förhandlingar har präglats av ett gott förhandlingsklimat, säger Säker.

Ett extra tillägg blir det dock för Mitthems hyresgäster där vattnet debiteras separat. Det rörliga kallvattenpriset höjs till 25,32 kronor per kubik och varmvattnet till 51 kronor per kubik.

Läs också Hyresgästen Anastasiia anklagas för störningar: "Känner mig ständigt övervakad" Familjen Nilsson störs av mystiskt ljud – värden har letat förgäves efter källan i två år Lungsjuka Anneli, 63, instängd hemma i tre år – värden stoppade hjälpen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.