Annons

Mjölbyföreningen utan styrelse

Mjölby Hyresgästföreningen i Mjölby har lagts ner, åtminstone tillfälligt. Anledningen är att ingen styrelse kunde väljas vid årsmötet.
Kristina Selvin har tackat nej till att fortsätta som ordförande för Mjölbyföreningen.

Vid förra årets årsmöte krymptes styrelsen från fem till tre ordinarie ledamöter, eftersom det inte gick att fylla alla platser. I år var det bara två personer som kunde tänka sig att ställa upp, sedan även ordföranden Kristina Selvin valt att tacka för sig.

Främsta orsaken bakom att hon bestämde sig för att inte ställa upp för omval var just det minskande engagemanget, som har betytt att de som varit kvar fått dra ett allt tyngre lass.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det är inte så himla lätt att göra någonting när man bara är tre stycken, säger Kristina Selvin.

Hon har varit ordförande för Hyresgästföreningen i Mjölby, dit även Boxholm och Ödeshög hör, i cirka åtta år. Nu tar regionstyrelsen över ansvaret tills vidare.

– Jag tycker att det är synd att vi var tvungna att göra så här.

Läs ocksåExperiment i Mjölby ska väcka engagemang

Hon hoppas att föreningen kan väckas till liv igen framöver, om intresset för att engagera sig ökar. Om det i så fall blir med Kristina Selvins medverkan återstår att se. Hon har inte bestämt sig.

Annons

– Den frågan får jag ställa mig om det blir aktuellt, säger hon.

Under 2015 var just Mjölby en fokuskommun för Hyresgästföreningen i region Sydost. Extra resurser och arbetsinsatser lades bland annat på att öka engagemanget där. Flera arbetsgrupper har också startats i olika bostadsområden, men då handlar det om att boende tillsammans engagerar sig i en specifik fråga, till exempel bättre utemiljö.

Läs ocksåBantad styrelse efter turbulens

– En del kanske tycker att steget är för stort därifrån till att sitta i föreningsstyrelsen. Men på sikt kanske det kan bli en sådan också.

Varför det är så svårt att locka hyresgäster att engagera sig på föreningsnivå i Mjölby kan Kristina Selvin inte svara på.

– Jag har ingen aning.

Hur kommer medlemmarna att märka att det inte längre finns någon styrelse?

Annons

– De förlorar en kraft som kan ta tillvara deras intressen här. Men i praktiken blir nog inte skillnaden så stor. Den som får problem i boendet kommer fortfarande att kunna få hjälp, säger Kristina Selvin.

Hon stannar kvar i förhandlingsdelegationen, som framför allt förhandlar om hyrorna med Bostadsbolaget i Mjölby, och hon fortsätter också att jobba med boinflytande via den kommitté som Hyresgästföreningen och Bostadsbolaget har gemensamt.

– De aktiviteter vi har i områdena kommer inte att påverkas av det här, säger hon.

Hyresgästföreningen har cirka 1 600 medlemmar i Mjölby, Boxholm och Ödeshög.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.