HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Experiment i Mjölby ska väcka engagemang

Mjölby Kan teater väcka hyresgästers intresse för att engagera sig i boendefrågor? Hyresgästföreningen testade i Mjölby, men publiken svek.
Foto: Eva Persson
Lena Andersson och Hannah Bratt från Bredsjö kulturkooperativ framförde "Alla gillar att grilla" i två bostadsområdet, bland annat utomhus på Tunet.

Hyresgästföreningen har utsett Mjölby till experimentkommun under 2015. Extra satsningar görs för att sätta fokus på bostadsfrågorna och försöka få fler hyresgäster att vilja engagera sig i boendet.

Som ett led i detta bjöd föreningen in Bredsjö kulturkooperativ som spelade teater i två olika bostadsområden under helgen, Lundby och Tunet.

Läs ocksåGårdsteater i Örebro – "ett sätt att minska ensamheten"

Det blev inte den respons föreningen hoppats på.

– Det kom ungefär 15 personer, inklusive barn till lokalen på Skattegårdsgatan. På Tunet var vi utomhus och då kom bara fyra, fem stycken. Men det var fler som tittade på från fönstren runt omkring, säger Kristina Selvin, ordförande för Hyresgästföreningen i Mjölby.

Hon berättar att föreningen hade satt upp lappar i områdena, annonserat i lokalpressen och även puffat för evenemanget på Facebook.

Läs ocksåKärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå

– Men det var en stor loppis i Mjölby samma dag och det brukar vara populärt. Så kanske var folk där i stället, funderar hon.

– Det var synd att det inte kom fler, men nu har vi testat i alla fall.

Tanken var att föreställningen ”Alla gillar att grilla” skulle vara interaktiv och få i gång ett samtal mellan skådespelarna och åskådarna om vilka frågor de boende tycker är viktigast i området.

Läs ocksåHyresgäster i Nybro bjuds på teater

I årets satsning på Mjölby ingår också att träffa lokala politiker och kommunala tjänstemän som arbetar med bostadsrelaterade frågor. Det upplever Kristina Selvin har gått bättre. Och hon konstaterar att det för första gången på länge nu är nya hyreslägenheter på gång i kommunen, bland annat vid Svartå strand.

Har den extra satsningen lett till att ni blivit fler förtroendevalda i föreningen?

– Nej, det kan jag inte säga. Inte än i alla fall, säger Kristina Selvin.

Fakta: Experimentkommun

Inom ramen för Hyresgästföreningens projekt Bostadslyftet har tio kommuner runt om i landet utsetts till experimentkommuner. Tanken är att se över hur man jobbar med bostadspolitiskt påverkansarbete, se över metoder och även att försöka få fler att engagera sig i bostadsfrågor.
I region Sydost föll valet på Mjölby eftersom det är en tillväxtkommun samtidigt som det byggs få nya hyreslägenheter.
Förutom teater satsar Hyresgästföreningen på att visa upp sig i andra sammanhang under året. Man träffar också lokalpolitiker och tjänstemän för att prata om bostadsbrist och andra aktuella frågor.
Projektet pågår året ut och ska sedan utvärderas.
I region Sydost ingår Östergötland, Gotland, Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Jönköpings län.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Mjölbyföreningen utan styrelse Föreningen syns med Bond och Zara Larsson

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.