HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Mögel hot mot hans hälsa

Sjöbo Jonny Lundh fick inget gehör hos hyresvärden när han hävdade att det luktade mögel. Men kommunens inspektion bekräftade misstankarna. Nu tvingas Sjöbohem att åtgärda bristerna.
Foto: Kristina Wahlgren
Jonny Lundh, mögeldrabbad hyresgäst i Lövestad.

Jonny Lundh öppnar dörren till marklägenheten i Lövestad. Det är tyst i den lilla byn i utkanten av Sjöbo kommun. Jonny Lundh flyttade in tillsammans med sin sambo i mars förra året men det dröjde inte länge förrän hon flyttade ut igen, bortjagad av mögeldoften. Jonny Lundh bor kvar. Han har inga planer på att flytta från den annars nyrenoverade lägenheten men han försöker dölja doften så gott det går. Under sommaren kunde han hålla dörrarna öppna men på vintern står luften stilla. Han är hes, har fått problem med hosta och tycker att kläderna luktar. Men trots de många påstötningarna har Sjöbohem inte gjort något åt problemen.

– Jag var på Sjöbohem men de sa bara att vi ska fixa det, vi ska fixa det men sedan hände det inget, säger Jonny Lundh.
I hallen luktar det unket. När Jonny öppnar dörren till källaren är det ännu värre. Lukten slår mot oss och vi backar ut igen. Jonny Lundh vände sig till slut till kommunen och miljöinspektörerna kunde efter ett besök bekräfta det som Jonny redan anade. Det luktar mögel. I sin rapport skriver miljöenheten att det är en ”stark mögeldoft överlag i källarutrymmena”. De konstaterar dessutom att det finns synliga fuktskador på väggarna i källaren. I själva lägenheten doftar det också mögel, om än svagt.

Läs ocksåLovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

– Det är klart att jag är lite grann besviken på Sjöbohem. Jag trivs bra här annars och lägenheten är väldigt fin men lukten har varit jobbig, säger Jonny Lundh.

Annons

Kommunen menar att hyresvärden inte gjort tillräckligt och tvingar bolaget att åtgärda bristerna och att återkomma senast den 31 januari med information om genomförda åtgärder. En månad efter beslutet har Sjöbohem varit på plats hos Jonny i Lövestad för mätningar i marklägenheten. De planerar att sätta in fläktar som ska ventilera källaren. Samtidigt har Sjöbohem överklagat beslutet om föreläggandet till länsstyrelsen. Bolaget tycker inte att de fått tillräckligt med tid på sig för att lösa problemen. Dessutom menar de att förläggandet gjorts helt i onödan. Sjöbohem hade redan meddelat att man tänkte vidta en rad åtgärder, däribland att förbättra ventilationen i källaren avsevärt och se till att ingen doft riskerade att spridas till Jonny Lundhs lägenhet.

– Det är slöseri med både deras och vår tid. Vi vänder oss mot processen och myndighetsutövandet. Inte sakfrågan i sig, säger Kent Tillberg, förvaltningschef på Sjöbohem.
Han var med på inspektionen i lägenheten och menar att problemen finns i källaren men att dessa inte beror på konstruktionen. I stället beror lukten på något som lämnats i något av förråden.

Annons
Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt
Fakta: Så gör du om du drabbas av fukt eller mögel

• Misstänker du fukt, mögel eller har dålig ventilation. Meddela hyresvärden!
• Om värden rycker på axlarna – kontakta kommunens miljö- och hälsokontor.
• Medlemmar i Hyresgästföreningen kan få juridisk hjälp om ärendet landar i en rättslig tvist.

Läs också Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var" Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.