Annons

Möglet tar över Högsbyfamiljens lägenhet

Högsby I föräldrarnas sovrum är lukten mycket stark. Fukten rinner på fönsterrutorna och på tak och väggar växer möglet mörkgrönt. Luften känns lika fuktig som i en ångbastu.

​Så bor Francis Wesseh med frun Lita och deras fem barn.
– Det har varit så i sju månader och han vill inte fixa det, säger Francis Wesseh.
Han är hyresvärden Amin Abbas som tog över fastigheten i december förra året. I januari klagade Francis Wesseh för första gången på fuktproblemen som är en följd av otillräcklig uppvärmning av lägenheten.

När Hem & Hyra är på besök har han tvättat tak och väggar med målartvätt, men när det var som värst var möglet mest av allt likt en tjock grön heltäckningsmatta.
Amin Abbas är också på plats i lägenheten iförd arbetskläder och utrustad med stege och verktyg.
– Det var i dag han började för miljökontoret har sagt att han skulle betala 260 000 kronor annars, säger Francis Wesseh.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Amin Abbas har inte samma bild av situationen som hyresgästen.
– Jag har blivit lurad med den här fastigheten och försäkringsbolaget vill inte ersätta mig. Sen har hyresgästen det för kallt, det är kallhyra så det är hyresgästens ansvar att hålla varmt.
Gör du något?
– Ja, det är klart, jag håller på med advokaten.
Men du åtgärdar inte i fastigheten?
– Man måste först ha en åtgärdsplan, men det tar tid.

Annons
Fakta: Fukt och mögel


I en boendemiljö där det finns fukt och mögel finns risk för t ex luftvägsinfektioner, hosta, trötthet och överkänslighetsreaktioner hos personer med astma och allergi.Källa: Socialstyrelsen

Läs också Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.