Annons

Möte om hyrestaket nästa vecka

Nyheter Regeringens nya direktiv till utredningen om allmännyttan har stött på hårt motstånd från Hyresgästföreningen. Nästa vecka träffar föreningen utredaren Mikaël Koch för ett samrådsmöte. – Risken finns att man använder EG-rätten som svepskäl för att försämra villkoren för hyresgästerna, säger Pär Svanberg, bostadspolitisk chef på Hyresgästföreningen.​
Det var i förra veckan som regeringen beslutade om tilläggsdirektiv till utredningen om allmännyttans roll på den svenska bostadsmarknaden.
Utredaren, Mikaël Koch, ska bland annat undersöka om de begränsade utdelningsregler som i dag gäller för allmännyttan är förenliga med EG-rätten. Dessutom ska själva hyressättningssystemet granskas.
 
I dag sätter de allmännyttiga bostadsföretagen taket för hyrorna även hos de privata värdarna, det så kallade hyrestaket. Detta ska nu utredaren se över och lämna förslag på hur den hyresnormerande rollen kan avvecklas.
Pär Svanberg är bostadspolitisk chef på Hyresgästföreningen. Han menar att tilläggsdirektiven egentligen inte innebär några dramatiska förändringar i utredarens uppdrag jämfört med de ursprungliga direktiven från 2005.
Även då skulle utredaren se över självkostnadsprincipen samt hyressättningssystemet med anledning av EG-rätten.
Det som nu sker är att man ber utredaren att komma med konkreta förslag på hur förändringarna ska kunna se ut, enligt Pär Svanberg.
 
Utredaren Mikaël Koch har bjudit in Hyresgästföreningen till ett samrådsmöte nästa vecka.
– Då får vi se hur diskussionerna går, säger Pär Svanberg.
Länge pågick diskussioner mellan Hyresgästföreningen, Sabo, Fastighetsägarna och regeringen. Förhoppningen var att finna en svensk lösning när det gäller hyrestaket med anledning av Fastighetsägarnas EU-anmälan.
Diskussionerna har nu avbrutits på grund av svårigheten att komma överens.
 
Är de nya tilläggsdirektiven en följd av de sammanbrutna förhandlingarna?
– Nej, de skulle säkert ha kommit ändå. Men om parterna hade kommit fram till ett gemensamt förslag hade det givetvis underlättat, säger Pär Svanberg.
– Men det har omöjliggjorts av Fastighetsägarna. De vill ju ha rena marknadshyror och det kan Hyresgästföreningen aldrig gå med på, säger han.
 
Är du orolig för vad utredaren kan komma fram till?
– Ja, det är jag. Risken finns att man använder EG-rätten som svepskäl för att försämra villkoren för hyresgästerna, säger Pär Svanberg.
 

Annons
Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem Fagersta startar kommunalt bostadsbolag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.