HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Motion om arvoden avslogs – frågan ska utredas

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Frågan om arvoden för styrelseledamöter på lokal nivå ska utredas i BohusÄlvsborg-Skaraborg. Det beslutades på lördagens regionfullmäktige.

Den hetaste frågan på lördagens fullmäktigemöte i Borås var om man skulle godkänna att även de som jobbar på lokal nivå i regionen ska har rätt till ett arvode. Efter 17 år uppdagades det att en lokalförening i Skövde gett ersättning till ordförande, sekreterare och kassör, utan regionstyrelsens vetskap. När den lokala föreningen, Kilbacken, fick reda på att de inte fick arvodera sin styrelse beslutade de att lyfta frågan i en motion till fullmäktige. 

Motionen avslogs idag i sin helhet. Men frågan är på inget sätt död. Fullmäktige beslutade att frågan om arvoden ska utredas.

Läs ocksåFacklig profil kandidat till ordförande i Storgöteborg

– Det är viktigt att se över konsekvenserna för ett sådan här beslut. Vi har många lokalföreningar, sa Lennart Derehag, regionordförande, efter mötet.

Så det kan fortfarande bli verklighet med arvoden även i de lokala föreningarna?

– Ingenting är omöjligt. Men det vore inte rätt av mig att föregå en utredning. Nu får vi se vad den visar. Det här är inte en okomplicerad fråga. Man måste titta på konsekvenserna och fundera över var pengarna ska komma ifrån.

Läs ocksåSjälvkritik och framtidsplaner på västsvenskt fullmäktige

Vet ni om det förekommer arvoden på den här nivån i andra regioner?

– Jag har hört att det kanske gör det i Västra Sverige. Men det får vara en del av utredningen att ta reda på, säger Lennart Derehag.

En annan Lennart, Lennart Olausson, är ordförande i lokalföreningen Kilbacken som låg bakom motionen. Trots att deras förslag om att införa arvoden inte antogs var han hoppfull.

– Klart jag hade önskat att de antagit den. Men jag kan på något sätt förstå att man inte gjorde det ändå. Nu har vi rört om i grytan så får vi se vart det leder.

I övrigt bjöd mötet inte på några större sensationer. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet och valberedningens förslag på nya ledamöter antogs. 

Läs ocksåBristande mångfald väcker debatt i Västsverige
Läs också Stor oro inför chockhöjd hyra Torbjörn Rönnkvist omvald som regionordförande

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.