HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nekades hyra ut i andra hand – skickade terrorbilder till värden

Huddinge Bilder på döda kroppar från terrorattentatet på Drottninggatan. Det mejlade en hyresgäst till Huge Bostäder efter att han nekats att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Han skrev att han ville ge handläggaren ”en tankeställare”.
Foto: Bilaga hyresnämnden
En av de nio bilderna från terrorattentatet på Drottninggatan som hyresgästen skickade till Huge Bostäder.

Det började bra för hyresgästen i Huddinge. Han skulle resa utomlands och ansökte om att få hyra ut lägenheten i andra hand under ett år. Huge Bostäder sa ja.

Men därefter menar hyresvärden att mannen aldrig återvände hem utan fortsatte bo utomlands och hyra ut lägenheten i andra hand, utan lov. Därför sade Huge Bostäder också upp mannen.

Där startar en process som ska komma att ta över ett år. Hyresgästen höll inte alls med Huge Bostäder om att han skulle hyrt ut olovligt, utan hävdar att han i själva verket flyttat tillbaka till lägenheten och därefter tagit in en inneboende.

Hyresvärden menar å sin sida att det inte alls rörde sig om en inneboende, utan att en hel familj bodde i lägenheten, och att den alltså hyrdes ut olovligt i andra hand.

Det slutade med att Huge Bostäder gick till hyresnämnden för att säga upp mannen och sommaren 2019 beslutade hyresnämnden att hyresgästen skulle sägas upp.

Men hyresgästen vägrade flytta och överklagade hyresnämndens beslut till hovrätten. Trots att han var uppsagd ansökte han också i början av 2019 om att få fortsätta hyra ut lägenheten i andra hand ett år till. Som skäl uppgavs att han fått jobb utomlands och ville stanna.

Huge Bostäder sa nej igen, med hänvisning till att mannen var uppsagd och ärendet befann sig i hyresnämnden.

Hyresvärden skriver också till hyresnämnden att hyresgästens utlandsresa sammanföll med att han stod åtalad för olika brott mot flera personer, men aldrig dök upp till rättegången. Han dömdes också senare för bland annat olaga hot och grovt förtal.

Men att hyresgästen nekades att hyra ut fick konsekvenser för Huges personal. Hyresvärden beskriver att hyresgästen reagerade hotfullt när han fick avslag på sin ansökan om andrahandsuthyrning. Han började trakassera och hota värdens personal.

Måltavlan var handläggaren som nekade hyresgästen att hyra ut i andra hand. Hyresgästen hämtade bland annat bilder från dennes Facebooksida och spred bilder i massutskick. Han började ”trakassera den anställde genom att publicera bilder och påståenden som upplevs som hotfulla”. Något som bostadsbolaget polisanmälde.

Hyresgästen skickade bland annat nio bilder från terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, som visade döda kroppar och skadade människor, till handläggaren. Hyresgästen skrev i mejlet att han ville ge handläggaren ”en tankeställare”.

Förutom att hyresgästen ska sägas upp på grund av olovlig andrahandsuthyrning, menar Huge Bostäder att hyresgästens trakasserier i sig är skäl för uppsägning.

Nyligen kom så hovrättens beslut. Hovrätten avvisar mannens överklagan. Hyresgästen är därmed skyldig att flytta genast.

Hem & Hyra har sökt Huge Bostäder för en kommentar. Cristina Gonzalez Ponz, kommunikationschef på bolaget, skriver i ett mejl att de inte kommenterar enskilda ärenden, och att handläggaren har lagt historien bakom sig och inte vill svara på några frågor.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.