HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny grupp ska lösa bostadsproblem

Norrköping Problem med svarta kontrakt och trångboddhet i Norrköping ska lösas genom ökat samarbete. Det hoppas en nybildad grupp med hyresvärdar, polis, kommun och myndigheter.
Foto: Jakob Kindesjö
Från vänster: Peter Johansson, kommunpolis, Peter Mildén, Hyresbostäder, Björn Lundborg, Fastighetsägarna och Timo Pöllänen, socialkontoret i Norrköping.

Förra året presenterade kommunen en tolvpunktslista för att lösa de problem som finns på bostadsmarknaden i Norrköping. Ett av förslagen var att bilda en grupp där hyresvärdar, polis, kommun och myndigheter kan träffas och utbyta erfarenheter.

— Vi vill ha en sund och bra bostadsmarknad i Norrköping, det är vårt gemensamma mål. Här kan vi utbyta kunskap och få kontaktvägar och lära känna varandras organisationer, säger Peter Mildén, bosocialchef på Hyresbostäder.

Läs ocksåMaxtak för hyresgäster föreslås i Norrköping

Gruppen som består av tjugo olika representanter har hittills träffats två gånger. Ett av målen framöver är att gemensamt diskutera och försöka åtgärda olika problem som till exempel svarta kontrakt, falska intyg, otillåtna uthyrningar och trångboddhet.

Hyresbostäder ska exempelvis framöver sätta ett tak för hur många som får bo i deras lägenheter. Reglerna skrivs in i de nya hyreskontrakten som införs i mars–april i år och innebär att i en etta får det bo max tre personer och i större lägenheter max två personer per rum. En lösning som även privata hyresvärdar i gruppen har börjat titta på att införa.

— Vi kan se att det är vanligt att man får problem i skolan om man bor trångt och att det leder till kriminalitet när man inte klarar skolgången. Så det finns en brottsförebyggande aspekt i att motverka trångboddheten, förklarar Peter Johansson, kommunpolis i Norrköping.

Läs ocksåNorrköping tar ut 390 miljoner - trots värdens underhållsskuld

Insatserna mot olovliga uthyrningar riskerar att öka trycket på bostadsmarknaden ytterligare i Norrköping. Men var dessa personer ska ta vägen har gruppen svårare att ge svar på.

— Det är bättre att vi får till en schysstare hyresmarknad än att folk bor trångt och med svarta kontrakt, förklarar kommunpolisen Peter Johansson.

— En del av lösningen är att det byggs mer bostäder. Jag hoppas att samverkan kommer leda till att vi får tillgång till fler lägenheter för våra grupper. För behovet är mer än tillgången vi har i dag, berättar Timo Pöllänen, verksamhetschef på socialkontoret.

Läs ocksåNytt kvarter lockade nyfikna

 

Fakta: De ingår i den nya gruppen

Samverkansgruppen består av: Hyresbostäder, Rikshem, Hembla, HSB Östra, Fastighetsägarna Mittnord, Norrköpings kommun, Socialkontoret, Arbetsmarknads- och Vuxenutbildningskontoret, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket och Polisen.

Heimstaden och Lundbergs går med i samverkansgruppen från april 2019.

Gruppens mål: Förhoppningen är en än mer sund och rättvis bostadsmarknad, där trygga boendeförhållanden råder och att rätt personer i bostadsköerna får tillgång till eget boende.

Läs också En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen Här fixar eleverna nya bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.