Annons

Ny hyra för 24 000 hushåll i Göteborg

Göteborg De nya hyrorna hos kommunala Bostadsbolaget är klara. Uppgörelsen mellan bolaget och Hyresgästföreningen innebär att hyran höjs med 0,65 procent från och med 1 mars.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Bostadsbolaget är Göteborgs näst största kommunala bostadsbolag, med 24 000 lägenheter i sitt bestånd.

Bor man i en lägenhet med 6 000 kronor i hyra innebär den nya hyran en höjning med 39 kronor i månaden. Höjningen är högre än i fjol (0,5 procent), men lägre än 2015 och 2014, då den var på 0,8 respektive 1,5 procent.

– Men uppgörelsen i fjol var från 1 januari, i år är det från 1 mars. Så sett på helårsbasis blir det ungefär som förra året, säger Hyresgästföreningens förhandlare Tony Petrov.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyreshöjningen för mars och april blir retroaktiv och kommer att läggas på avin för majhyran. Även avgifterna för parkeringsplatser och garage höjs med mellan 5 och 30 kronor.

Årets förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de kommunala bolagen i Göteborg har dragit ut på tiden. Bostadsbolaget är andra bolaget att bli klart, efter Familjebostäder förra veckan.

När förhandlingarna inleddes yrkade Bostadsbolaget på att få höja 1,2 procent , och enligt Tony Petrov har överläggningarna präglats av ett ”hårt förhandlingsklimat”.

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Vårt uppdrag är att granska vad Bostadsbolaget gör och det har vi gjort. Vi har diskuterat bolagets starka finansiella ställning, underhållet och planerna för framtiden. Vår argumentation har ibland ifrågasatts av bolaget och vice versa. Därför har det också dragit ut på tiden. Men vår målsättning är och har varit att också hyresgästerna ska få ta del av det goda ekonomiska läget, säger Tony Petrov.

Magnus Redenheim, chef för affärsutveckling på Bostadsbolaget, bekräftar bilden av tuffa förhandlingar.

– Vi har haft väldigt olika argument och det har varit en lång process. Men det är samtidigt viktigt för oss att hantera den här frågan med respekt. Nu känner vi att det är bra att det är klart och att vi kan gå vidare med att ta hand om våra områden, säger Magnus Redenheim.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

En viss höjning av hyrorna är nödvändig trots de låga räntorna, enligt honom.

– Det är viktigt för oss att vi har möjlighet att utföra det arbete vi ska göra och utveckla bolaget.

Annons

Anser du att ni kan utföra det arbetet med de här nivåerna av höjning?

– Vi får jättefina betyg i våra boendeundersökningar, så jag upplever att vi har den möjligheten, ja.

LÄS MER:
Så mycket höjer västsvenska värdar hyran – hela listan

Pengar i en portmonnä.
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.