HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny ledamot i regionstyrelsen efter omröstning

Östergötland Det krävdes sluten omröstning när en ny regionstyrelse skulle utses för Hyresgästföreningen region Sydost.

Fullmäktiges årsmöte hölls denna gång i Nässjö. Val genomfördes till ett antal olika förtroendeposter inom region Sydost. Bland annat skulle tre ledamöter utses till regionstyrelsen.

När valberedningen presenterat sitt förslag begärdes sluten omröstning och den visade att en majoritet av de 87 röstberättigade ombuden ville se en delvis annan laguppställning. Urban Gunnarsson från Motala fick fler röster än valberedningens kandidat, Stoja Vranjes från Bredaryd. Det betyder att han nu tar en plats som ordinarie ledamot de närmaste två åren tillsammans med omvalda Urban Jönsson, Ronneby, och Anita A-son Landegren, Norrköping. Fyra styrelseledamöter, inklusive ordförande Björn Johansson, har ett år kvar på sina mandat.

Läs ocksåEn tappad nyckel kan stå dig dyrt

Urban Gunnarsson må vara ny i regionstyrelsen men har långvarig erfarenhet som förtroendevald inom Hyresgästföreningen.

– Jag har haft det uppdraget en gång förut, i gamla region Öst. Det känns bra att vara tillbaka på riktigt nu och att få det här förtroendet, säger han.

Han är också sedan flera år ordförande för Hyresgästföreningen i Motala-Vadstena. Under det senaste året har Urban Gunnarsson varit så kallad styrelseelev i regionstyrelsen. Han berättar att han framför allt brinner för de lokala hyresgästföreningarna.

Läs ocksåRegion Sydost växer – men tappar i två län

– Det är de som är grunden i vår organisation och som gör arbetet ute i bostadsområdena, säger han.

Dessutom utsågs Andreas Jansson från Nybro till ny styrelseelev. Det innebär att han kommer att skolas in i hur regionsstyrelsen arbete fungerar för att på sikt vara redo att ta en ordinarie styrelseplats.

Andreas Jansson ser fram emot det som väntar.

Läs ocksåFolkrörelsen fortsätter minska

– Jag älskar att utbilda mig. Det här ska bli jätteroligt, säger han.

Andreas beskriver sig själv som en samhällsengagerad person. För några år sedan stod valet mellan att engagera sig i något politiskt parti eller inom Hyresgästföreningen. Det blev det senare.

– Jag gick på årsmötet i en lokal hyresgästförening och då blev jag tillfrågad om jag ville engagera mig.

Han har ännu inte fastnat för några enskilda hjärtefrågor som han vill driva.

– Nej, jag tycker att bostadspolitik generellt är intressant. Det här har gått väldigt fort så mycket är fortfarande nytt för mig.

Fullmäktige utsåg också en ny så kallad etik- och stadgegrupp. Den består av tre personer med uppdrag att bevaka frågor kring Hyresgästföreningens värdegrund och etiska regler. Hittills har gruppen utsetts av regionstyrelsen och även personer som ingår i den har kunnat vara en del av etik- och stadgegruppen. Men inte nu längre. Fullmäktige beslutade att de som ingår där inte får ha andra förtroendeuppdrag på regional nivå i föreningen samtidigt. Beslutet välkomnas av regionordförande Björn Johansson.

– Det kan ju vara lite knepigt och känsligt för det kan ju till exempel vara mig eller någon annan i styrelsen som man diskuterar. Då tycker vi att det är bra om gruppen är frikopplad från regionen, säger Björn Johansson.

Den nya etik- och stadgegruppen består av Dennis Larsson, Karlskrona, Mikaela Borkowski, Motala, och Peter Schälin, Jönköping.

Region Sydost omfattar länen Östergötland, Gotland, Kalmar, Jönköping, Kronoberg och Blekinge.

Läs också "Det måste till en väckarklocka" Tusenlappar att spara mellan olika nybyggen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.