HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya ägarna: Det blir inga lyxrenoveringar

Gotland Fortsatt skötsel och underhåll utan några lyxrenoveringar. Det lovar de tre blivande ägarna till Gotlandshems fastigheter i Gråbo, När och Havdhem.

I går presenterade Gotlandshems styrelse vilka tre bolag som valts ut att få köpa de utpekade fastigheterna på säljlistan. Gråbokvarteren i Visby utgör den största delen av affären, både i antal lägenheter och pengar. Hyreshusen i Stäven och Bogen med 884 lägenheter säljs för 609 miljoner kronor till det nybildade Kuststaden Ö-bostäder, ett dotterbolag till Kuststaden Projektutveckling med säte i Oskarshamn.

— Jag tror det är en kombination av att vi har finansiellt starka delägare och att vi satsar på att vara långsiktiga ägare, säger vd Magnus Johansson om varför Gotlandshem valde ut dem som köpare.

Läs ocksåHjälp! Råttorna gnager för miljoner - "Aldrig sett så stora"

Kuststaden Projektutveckling äger i dag ett antal kommersiella lokaler i Oskarshamn och Västervik samt ett 50-tal hyreslägenheter i Visby. Det är lätt att blanda samman bolaget med Kuststaden fastigheter som har cirka 1 000 lägenheter och som tidigare i år köptes upp av det börsnoterade Samhällsbyggnadsbolaget, SBB. Efter ägarbytet i våras valde de tidigare delägarna i Kuststaden fastigheter att bilda ett nytt bolag som döptes till Kuststaden Projektutveckling och är dem som köper Stäven och Bogen.

— Jag håller med om att det är förvirrande. Samhällsbyggnadsbolaget valde att behålla namnet på sitt bolag och det här med namnet är en fråga som vi får titta närmare på, säger Magnus Johansson.

Kuststaden Ö-bostäder planerar att etablera ett lokalt kontor med cirka 7-8 anställda för att sköta förvaltningen av Gråbokvarteren. När den lokala organisationen är på plats och regionen gett klartecken till försäljningen kommer bolaget göra en mer detaljerad plan för den kommande skötseln av området. Men enligt Magnus Johansson kommer det inte bli några större åtgärder som innebär kraftiga hyreshöjningar.

Läs ocksåHyresgästföreningen säger upp samlingslokaler

— Det blir inga lyxrenoveringar eller bostadsrättsombildningar. Vårt mål är att fortsätta förvalta och underhålla området på samma sätt som Gotlandshem har gjort. Vi kommer inte att renovera bara för att höja hyrorna, säger Magnus Johansson.

På samma vis resonerar de två andra utpekade köparna till bestånden i Havdhem och När. Havdhem Värme bildades 2008 av sex stycken lantbrukare som gick ihop och satsade på att bygga en värmepanna för fliseldning. 2014 köpte de nio stycken radhuslägenheter av Gotlandshem och nu blir de ägare till ytterligare 23 lägenheter på orten. En affär på fem miljoner kronor.

— Nu blir vi större än Gotlandshem i Havdhem, säger delägaren Gunnar Pettersson och skrattar.

Läs ocksåGotlandshem stoppar sommaruthyrning

Enligt Gunnar Pettersson fanns det två anledningar till att de ville lägga bud på Gotlandshems fastigheter. Värmesystemet i deras bestånd hängde ihop med Gotlandshems hus och hade krävt en större ombyggnad om det skulle hamna hos en annan ägare. En annan anledning var att de såg det som tryggare med att utöka beståndet, om någon av lägenheterna skulle bli outhyrd.

— Allt är uthyrt i dag, det finns inte en ledig lägenhet att få tag på i Havdhem. Vi ska försöka sköta området lika bra som Gotlandshem. Några lyxrenoveringar är det inte tal om överhuvudtaget. Det som vi planerar närmast är att vi lägga om ett tak nästa sommar, säger Gunnar Pettersson.

I orten När bildade den lokala byggfirman Närbygg och utvecklingsbolaget Virudden tillsammans ett fastighetsbolag 2013 när man satsade på att göra om församlingshemmet till 6 stycken hyreslägenheter. Nu blir Fastighet i När ny ägare till Gotlandshems bestånd med 16 radhuslägenheter i Mickelsgård, ett område som köps för tre miljoner kronor.

— Vi kommer att ta det lugnt i början och se vad som behöver göras. Vi kommer att fixa till och måla fasaderna så det ser lite trevligare ut. Vi vill att folk ska trivas och att det ska hållas efter, vi kommer inte göra några större saker som höjer hyrorna, förklarar Jörgen Kristiansson, ledamot i Fastighet i När.

 

Läs också Över tio års väntan på lägenheter i Visby Gotlandshem kritiseras för tomtaffär

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.