Annons

Nya bostäder byggs i Ektorp

Norrköping Stadsdelen Ektorp i Norrköping får cirka 130 nya hyreslägenheter. Detta när Rikshem satsar på att rusta upp kvarteret Planen med start i nästa vecka.
Foto: Jakob Kindesjö
Veronika Björling på Rikshem berättar om satsningen i Ektorp.

Hyreshuset vid Ektorpsgatan i Norrköping stod klart 1966 och ska nu genomgå en större renovering och ombyggnad. Avloppsstammar, vattenledningar och ventilation ska bytas ut samtidigt som det kommer att bli nya ytskikt, kök, badrum och tvättstugor. Under tiden kommer de boende i de 166 lägenheterna att evakueras till tillfälliga bostäder i området. Renoveringen kommer ske i etapper om fyra–fem månader och först om tre år beräknas huset stå helt klart.

— Vi kommer att erbjuda hjälp med flytten och under evakueringstiden betalar man bara halv hyra, säger Veronika Björling, fastighetschef på Rikshem i Norrköping.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyrorna för de renoverade lägenheterna kommer att gå upp med cirka 40–45 procent. En trea på 85 kvadrat som i dag har en hyra på cirka 7 000 kronor kostar efter renoveringen 9 800 kronor. För de hyresgäster som väljer att bo kvar trappas den nya hyran in under tre år. De som vill flytta kommer ges förtur till andra lägenheter hos Rikshem.

— Det vi tycker är bra är att det ges en treårig intrappning av hyrorna. Får man en hyreshöjning på 2000 kronor så får man lite mer tid på sig innan den börjar gälla fullt ut. Sedan är det en tragik att hyrorna hamnar på de här nivåerna, men det är så det ser ut vid den här typen av ombyggnader, säger Håkan Dahlgren, förhandlare på Hyresgästföreningen i Norrköping.

Annons
Rikshems hyreshus i kvarteret Planen kommer genomgå en totalrenovering.

I samband med renoveringen kommer huset få cirka 30 nya lägenheter, bland annat genom att en del treor byggs om till tvåor och att nya bostäder byggs på vindsplanet. Men även helt nya hus ska byggas i kvarteret. På parkeringen i hörnet av Skarphagsleden och Ektorpsgatan ska det uppföras ett antal fyravåningshus i trä med totalt 99 hyreslägenheter. Både renoveringen och nybyggnationen kommer att dras i gång samtidigt under maj 2019.

–Det känns så otroligt kul att det kommer i gång. Det blir ett lyft för hela området, säger Veronika Björling på Rikshem.

Det är ett av flera nybyggen som Rikshem satsar på i Norrköping. I Hageby har inflyttningen påbörjats i kvarteret Dörren med 132 lägenheter och vid Kungsgatan planeras cirka 100 nya lägenheter vid Bergskvadraten. Samtidigt pågår många andra nybyggen av hyresrätter, vilket kan påverka efterfrågan.

Annons

— Vi ser att det fortfarande finns en efterfrågan på bostäder i Norrköping, men jag tror det kan komma ta längre tid att få allt uthyrt, säger Veronika Björling.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.
Läs också Jättelikt borrprojekt skapar kaos för hyresgäster Strulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagar Är du länge i källaren - då kan larmet gå Hyresgästen Erik: "Rikshem ville ha 700 spänn för en 20 år gammal toasits"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.