Annons

Nya grupper till social verksamhet

Värnamo ​Förutom missbrukare har även nya grupper börjat söka sig till Hela Människan - LP Finnveden i Värnamo.– Det har svängt kraftigt de senaste två åren, säger P-O Svensson, föreståndare.Antalet besök i kyrkans sociala verksamhet i Värnamo har ökat med 2 300 på ett år.

Inne hos Hela människan – LP Finnveden i Värnamo, sitter ett gäng kvinnor och män och fikar. Kaffet är gratis och mackan kostar en femma, om man har råd.

Om det hade varit för tre år sedan så skulle förmodligen samtliga runt bordet ha varit missbrukare. Men så är det inte i dag.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Från början handlade vår verksamhet bara om att hjälpa missbrukare men nu har de fått sällskap av arbetslösa, invandrare, barnfamiljer, sjukskrivna, pensionärer, utförsäkrade. Vi märker tydligt att det finns en ny fattigdom i Sverige där man lever på marginalerna, berättar P-O Svensson.

2009 hade verksamheten 5 700 besök. Förra året ökade det till över 8 000 besök. I snitt är det 700 besök i månaden.

Annons

En del kommer för att fika och sitta och umgås en stund. Två gånger i veckan delas det ut kläder och varje vecka delas ungefär 60 matkassar ut, det blir 3 120 kassar på ett år. Varorna har kort datum och kommer från Hemköp och fikat är dagsgammalt från Stigs kafé.

Läs ocksåMer än vart tredje bostadsbidrag slutar i skuld

– Vi delar ut det vi kan, vet vi att det finns barn så får de lite mer i sin kasse. Även om vi är en kristen verksamhet så är musli¬mer också välkomna, vi har en speciell muslimhylla med sådant som kan passa, berättar P-O Svensson.

Han är tydlig med att det inte finns skam i att få hjälp.

 – Ingen är fredad i dag, alla kan bli sjuka eller arbetslösa. Det är ingenting som är säkert. Vi försöker ha en så trivsam miljö som möjligt här inne hos oss. Det ska kännas trevligt och alla ska känna sig välkomna.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen om höjt bostadsbidrag: "Inte tillräckligt"

Sten Kinnerlöv, 53 år, har precis fikat och är på väg hem.

– Jag tillhör arbetslösheten. Det nog så kämpigt. Det har gått rakt ned med ersättningen och det har blivit tuffare. Jag kommer hit ett par gånger i veckan. Det är värdefullt att få den sociala biten och matkassen betyder ibland mycket för att klara månaden, säger han.

Fakta: Social träffpunkt

Hela människan – LP Finnveden i Värnamo, driver social verksamhet med kristen grund. Svenska kyrkan och samtliga frikyrkor i området samarbetar.
Fyra personer är anställda och över 50 personer jobbar ideellt i verksamheten.
Motsvarande verksamhet finns i de flesta kommuner.

Läs också Mia, 56, tvingas låna av barnen - blir utan höjt bostadstillägg Många tvingas välja mellan räkningar och mat 15 000 kronor från att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.