Annons

Många tvingas välja mellan räkningar och mat

Nyheter Det är fortfarande vanligt att vara så fattig att man inte har pengar till mat och det allra nödvändigaste. En ny kartläggning av Stadsmissionen synliggör fattigdomen som ligger utanför den offentliga statistiken.
Under de senaste åren har det skett en markant ökning av människor som söker ekonomisk hjälp hos Stadsmissionen.
Foto: Pixabay
Under de senaste åren har det skett en markant ökning av människor som söker ekonomisk hjälp hos Stadsmissionen.

Förr hänvisade Stadsmissionen människor till socialtjänsten. De senaste sex åren har det gradvis blivit tvärtom.

‒ Socialtjänsten skickar mycket folk till oss. Vi har fått spela en allt viktigare roll. Välfärdens skyddsnät har blivit grovmaskigt. Det offentliga tar inte hand om sina medborgare så som vi är vana vid, säger Lennart Forsberg vid Göteborgs Stadsmission.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Han menar att det handlar om ett växande problem. Under de senaste tre, fyra åren har det skett en markant ökning av människor som söker ekonomisk hjälp hos Stadsmissionen.

‒ Det är fattigpensionärer, barnfamiljer och ensamstående mödrar. Det är personer som har långvarigt försörjningsstöd eller som hamnat mellan stolarna i de svenska välfärdssystemen. Som inte har några marginaler när de blir sjuka, får en extra utgift, separerar eller blir arbetslösa.

Hem & Hyra har talat med Emma, som egentligen heter något annat. Hon är en av dem som tvingats välja mellan räkningar och mat.

Läs ocksåUnik dom: Fritt fram att låta skattepengar gå till svarthyraHem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu har en göteborgare fått sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.

‒ Min BVC-sköterska märkte att jag mådde dåligt. Jag hade fått lägga det mesta av mina pengar på hyran och andra räkningar så jag hade knappt råd att äta.

Annons

Emma var vid den tiden ensamstående med fyra barn. Hennes son var hjärtopererad och det gick så mycket tid att vara på sjukhuset att det var svårt att hinna jobba. Det året var en spiral nedåt.

‒ Det är bara ett steg bort. Plötsligt sitter man där utan ork. Man skäms för att be om hjälp. Men håller man tyst blir det en ond cirkel.

Läs ocksåMargarita har 78 kronor till mat - nya statliga extrastödet missar de fattigaste familjernamatpriserna stiger

BVC-sjuksköterskan hjälpte henne att kontakta en stödgrupp på nätet – Stödkassen Blekinge – som består av ideellt engagerade. De kom och lassade in mat i kylskåpet. Det var strax innan jul.

Gruppen består av privatpersoner som kör hem matkassar eller swishar pengar när någon behöver hjälp med hyra eller räkningar.

‒ Jag fattade knappt att det var sant. Jag bara grät av lättnad. Sedan kunde jag slappna av. Barnen fick en lugn mamma över jul.

Annons

Dominika V. Polanska, docent i sociologi, vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet säger att solidaritetsgrupper tack vare sociala medier kunnat spridas till bredare kretsar.

‒ Människor bildar stödgrupper för att hjälpas åt när det krisar. Det är inte så konstigt i ett individualistiskt samhälle där en utebliven betalning kan leda till att du hamnar på gatan.

Siffror från SCB från 2017 visar att 560 000 svenskar har en låg inkomststandard. Det motsvarar 5,7 procent av befolkningen. De har en inkomst som inte räcker till nödvändiga levnadsomkostnader, det vill säga baskonsumtion som livsmedel, kläder, fritid, boende, hushållsel, hemförsäkring, barnomsorg, lokala resor samt fack- och a-kasseavgift.

Läs också Lånade pengar och for utomlands – ville ha bidrag till hyran Ny dom: Rätt att neka bidrag för nya tapeter - "behövs inte för skälig levnadsnivå" Inget prövningstillstånd för fall om svartkontrakt och bidrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.