Annons

15 000 kronor från att bli vräkt

Helsingborg Tisdagen den 24 september får Ingela Edman ett varningsbrev. Hon är 15 722 kronor back med hyran och måste betala omgående. Hon har varken pengar eller någon hon kan låna av. Nu ligger makten hos socialtjänsten.
Foto: Gry Ellebjerg
”Så här illa har jag aldrig haft det. Det är inte problemfritt att leva men jag kunde aldrig föreställa mig att jag skulle få de här problemen”, säger Ingela Edman.

Ingela Edman sitter vid köksbordet och har precis öppnat kuvertet från hyresvärden. Ute hänger regnet i luften. Inne är luften full av oro. Hon läser fokuserat och stöttar armarna mot köksbordet. På pappret står allt svart på vitt. De saknade hyresinbetalningarna är uppradade i kronor och datum och måste genast betalas. Annars sägs kontraktet upp. Det rör sig om en hyresskuld på totalt 15 722 kronor. Vägen till ett liv utan bostad är inte kortare än så. Hon tar av sig glasögonen, stoppar undan kuvertet och tar ett djupt andetag.

– Jag är inte vräkt. Än.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Ingela Edman hyr en lägenhet på 65 kvadrat och betalar 7 445 kronor i månaden. Socialen vill att hon ska byta lägenheten till en billigare men på grund av betalningsanmärkningar har hon inte lyckats.

Hon bor hos det privata fastighetsbolaget Carnot i Helsingborg. Där är Per-Ola Hallkvist en av delägarna. Han uttrycker en kluvenhet när det gäller Ingelas situation. Han vill inte vräka henne samtidigt som han driver en kommersiell verksamhet. Varje gång Ingela Edman inte kunnat betala hyran har hon ringt honom och förklarat varför. Men när skulden bara växer måste han agera. I förra veckan gör han något han aldrig gjort förut. Han följer med sin hyresgäst till ett möte med socialen.

– Det är unikt. Tidigare när jag haft kontakt med socialtjänsten har det varit för att jag vill bli av med en strulig hyresgäst som kanske har problem med alkohol eller missbruk. I det här fallet är det tvärtom. Jag vill förklara för myndigheterna att här har vi en skötsam hyresgäst som endast har problem med hyran. Vi är beredda att vänta på att hon får medel från till exempel socialen för att kunna lösa sin skuld. Vi ser vräkning som en sista utväg.

Läs ocksåSocialtjänsten utreder och fattar beslut om hyresskulder

Varför är du så angelägen att hjälpa just Ingela?
– Hon kunde ha varit jag. Det som hänt henne kan hända oss alla.

Annons

Problemen börjar 2010. Ingela Edman är gift, har två barn, två bilar, ett hus och jobbar som undersköterska. Hon arbetar med hembesök hos patienter som har olika hjälpbehov. Hon älskar sitt jobb men det tar aldrig slut och hon känner sig otillräcklig. Ingela får problem med stress, högt blodtryck, sin sömn men tänker att det finns de som har det värre och biter ihop. Tills det inte går längre. Hon får diagnosen utmattningsdepression och blir sjukskriven. Sedan dess har hon inte haft ett fast arbete. Hon skiljer sig, blir inneboende och får sina första betalningsanmärkningar.

Läs ocksåHär mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”Hans-Erik Pedersen vill att Förbos vinst ska användas till energieffektivisering och andra åtgärder som är vikitga för hyresgästerna, inte föras över till kommunen för att täcka andra utgifter.

Åren går och Ingela Edman hamnar i olika åtgärder för personer som lider av psykisk ohälsa. Under 2018 studerar hon till trädgårdsmästare men när hon söker jobb inser hon att en utbränd 54-åring inte är det hetaste på arbetsmarknaden.

Sedan december 2018 har hon a-kassa men den är låg och måste kompletteras med försörjningsstöd. Hon vet inte från månad till månad hur mycket pengar hon har att röra sig med. Vissa månader har hon fyra veckors a-kassa och andra sex veckors. Då ska hon spara mellanskillnaden till månaden därpå. Något hon inte lyckas med. Vissa månader har hon fått avslag till hyran. Andra månader har hon prioriterat mat och mediciner framför hyran. Reglerna för socialtjänstens hjälp tycker hon är svåra att förstå. Socialtjänstens hyresnorm för en person är 6 250 kronor medan Ingelas hyra är 7 445 kronor. Hur hon än gör går inte ekonomin ihop.

– Varje månad måste jag ansöka om olika saker som exempelvis pengar till mat, fackföreningsavgift, tandläkare och medicin. Många gånger får jag avslag. Då måste jag överklaga. Det är en konst att vara ekonomiskt beroende av olika myndigheter. Förra året var jag sjukskriven i sex veckor men det godkändes inte av försäkringskassan. Då var jag utan pengar de veckorna. Systemet är svårt och du ska visa upp intyg i förbannelse till arbetsförmedlingen, socialen, försäkringskassan och till a-kassan. Om du missar något råkar du illa ut.

Ingela Edman har ett socialt skyddsnät i form av familj och vänner. Hennes mamma betalar telefon och bredband men har inte utrymme för mer. Hennes övriga familj och vänner finns där som stöd men har ingen möjlighet att hjälpa henne med husrum eller med ekonomin. Förra veckan lämnade hon in ansökan till socialen för att få hjälp med hyresskulden. Om den beviljas försvinner det omedelbara vräkningshotet. Men i oktober tar a-kassan slut och då är hon helt beroende av socialtjänsten. Hon skakar på huvudet när hon tänker på sin framtid. Hon kunde aldrig föreställa sig att hennes liv skulle bli så här svårt.

Finns det något du ångrar eller kunde ha gjort annorlunda?
– Det finns inget jag ångrar så mycket som att jag slutade mitt jobb som undersköterska.  Arbetsgivaren gav mig två alternativ, att fortsätta inom yrket eller att sluta. Jag var i så dåligt skick att jag slutade. Jag såg ingen annan utväg då men Gud vad jag ångrar det. Att leva i Sverige och du har ett jobb fungerar jättebra. Men har du inget jobb och du blir beroende av myndigheter kommer du till ett annat Sverige. Det är något helt annat.

Annons

Hur skulle du beskriva den situation du är i nu?
– Som en torktumlare och så stannar man den ibland och känner om det är torrt, nej det är inte torrt och så kör man lite till men det blir aldrig torrt.

Vad är det du behöver?
– Ett jobb så att jag kan komma vidare med mitt liv

Läs socialtjänstens svar här.

 

Fakta: FAKTA

Har du ingen bostad är det svårt att klara det alldagliga livet så rådet är betala alltid hyran. Att inte betala sin hyra är det lättaste sättet att bli av med sin lägenhet. Det är mycket lättare för en hyresvärd att bli av med en hyresgäst som inte betalar hyran i tid än en hyresgäst som till exempel stör.
Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Rekordkrav och kraschade förhandlingar – kaos när 100 000-tals hyror sätts av skiljeman Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant" Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.