HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Idyllen invigd med tårta

Norrköping Med tårta och musik invigdes i dag de nya hyreslägenheterna i Idyllen. Hyreshusen är Norrköpings första trygghetsbostäder för äldre - och fler kan det bli framöver.
Foto: Jakob Kindesjö
Annalisa Norring är en av hyresgästerna i det nya trygghetsboendet.

— Det är lugnt och tryggt och ett trevligt område. Jag har fått lära mig hur den nya spisen och micron fungerar, men annars har allt gått bra, säger Annalisa Norring, en av hyresgästerna i det nya trygghetsboendet som invigdes i dag.

Spadtaget för de nya trygghetsbostäderna i stadsdelen Kneippen togs för två år sedan och i dag var det dags för invigning. Kommunägda Hyresbostäder hade bjudit in hyresgästerna i de 43 nybyggda lägenheterna till tårtkalas och musik av artisten Lotta Källström.

Läs ocksåNya satsningar i Klockaretorpet

Invigningen skedde genom att ett blågult band drogs i sär av hyresgästen Lars Appelqvist, kommunpolitikerna Olle Vikmång (S), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Hyresbostäders styrelseordförande Thomas Idenås (S).

Det blågula bandet föll och Idyllen blev invigd. Från vänster Eva-Britt Sjöberg, Lars Appelqvist, Thomas Idenås och Olle Vikmång.

— Jag är otroligt glad att vi äntligen kan inviga vårt första trygghetsboende för det här är något som har diskuterats länge i Norrköping, säger Olle Vikmång, (S) ordförande i vård och omsorgsnämnden.

— En tillgänglig bostad där det ska finnas närhet till gemenskap och som ligger bra till. Det här blir ett gott komplement till de äldrebostäder som finns i kommunen. Jag är otroligt glad för den här dagen, säger Eva-Britt Sjöberg, (KD) tidigare ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Läs ocksåNorrköping tar ut 390 miljoner - trots värdens underhållsskuld

Konceptet med trygghetsbostäder riktar sig till personer över 65 år och är tänkt att vara ett steg mellan seniorlägenheter och äldreboende utan krav på exempelvis biståndsprövning. Bland annat är lägenheterna tillgänglighetsanpassade och i kvarteret finns en samlingslokal där kommunen anordnar dagliga aktiviteter för de boende.

Birgitta och Hans Samuelsson trivs bra med sin nya hyreslägenhet.

— Det är trevligt att det erbjuds något ett par timmar varje dag, även om vi inte varit där ännu. Det har varit lite olika saker, både sittgympa och kortspel, säger Birgitta Samuelsson som i februari flyttade in en tvåa tillsammans med maken Hans.

Hyresnivån för de nya lägenheterna har dock mött en del synpunkter från de hyresgäster vi pratat med. För en tvåa på cirka 50 kvadratmeter ligger månadshyran på cirka 9 000 kronor.

Läs ocksåNytt kvarter lockade nyfikna

— Den är hög tycker jag, men jämför man med vad nybyggen kostar så ligger nivån där, säger Birgitta Samuelsson.

Enligt Hyresbostäder har det inte varit svårt att få lägenheterna uthyrda. Att hyresnivåerna i Idyllen ligger högt beror på de höga byggkostnaderna. Även trots att bygget getts stöd från Boverket på cirka sju miljoner kronor.

— Nyproduktionen i Sverige är dyr, vi ligger på topp i Europa, och det slår på hyrorna. Vi vill att alla ska ha råd att bo. Det är därför vi konverterar bostäder på St Persgatan, för där kan vi erbjuda en liknande produkt med lägre hyresnivåer, säger Thomas Idenås, (S) styrelseordförande i Hyresbostäder.

Enligt Hyresbostäder kommer bolaget att bygga ännu fler trygghetsbostäder framöver.

— Jag tror att det kommer att komma fler trygghetsbostäder med tiden med tanke på hur ålderspyramiden ser ut. Det kommer att behövas mer. Det fyller en lucka i boendekedjan mellan det ordinära boendet man haft och äldreboendet, säger Thomas Idenås.

Läs också En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen Här fixar eleverna nya bostäder