Annons

Nyköpingshem tar ut störst vinst i Sörmland

Nyköping ​Ann-Cathrine Engström är mångårig hyresgäst hos Nyköpingshem. Ett bostadsbolag som varje år gör en vinst på 2 500 kronor per lägenhet. Det tycker hon är mycket.

​I Sörmland ligger Nyköpings­hem i topp på den inte allt för smickrande listan att ta ut störs­ta vinsten från sina hyresgäster. Närmare bestämt: 2 550 kronor per lägenhet och år.

Annons
– Jag är inte förvånad. De bor­de använda en del av pengarna till att höja värmen i lägenheter­na! Och satsa lite mer på under­håll, säger hyresgästen Ann-Ca­thrine Engström.
Förvånad över statistiken blir dock Nyköpingshems vd Chris­ter Gustafsson.
– Vi vill ha en vinst för att kun­na värdesäkra bolaget. Det inne­bär att vi inte behöver gå till ban­ken och låna pengar när vi ska göra ombyggnader eller bygga nytt. Vinsten kommer alltså hy­resgästerna till godo, säger han.
Men han har förståelse för att många hyresgäster hellre skulle betala en lägre hyra.
– Det är ett pedagogiskt pro­blem att förklara hur vi tänker. Om vi sänker hyrorna i dag läg­ger vi bara över kostnaderna på morgondagens hyresgäster och det tycker vi inte är rätt.Det är ekonomen Kaj Karlsson som gjort utredningen för Hem & Hyras räkning. Den visar att bostadsbolagen använder sina vinster på olika sätt. Vissa ger ut­delning till sina ägare, som oftast är kommunerna. Andra samlar i ladorna för att öka bolagets soli­ditet och ha pengar för framtida investeringar.
Vill man förenkla kan man säga att de kommunala bostads­bolagens enda uppgift är att se till att kommunens medborgare har tak över huvudet till rimligt pris och hygglig standard. Sett ur den synvinkeln kan man förstås ifrågasätta om bolagen måste gå med vinst år efter år, säger Kaj Karlsson.
Eskilstuna Kommunfastigheter tar ut 1 200 kronor per lägenhet och år. Liksom Nyköpingshem lämnar Kommunfastigheter ut­delning till sin ägare, men de har även bland annat investerat delar av vinsten i ett nytt konstmuseum.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.