Annons

Nytt steg för nya hamnbostäder

Norrköping Omvandlingen av den inre hamnen till nytt bostadsområde tog i dag ett steg framåt. Nu är det klart vem som får bygga var och var det kommer att bli nya hyreshus.
,

I maj förra året presenterade Norrköpings kommun vilka åtta byggherrar som får vara med och bygga första etappen av inre hamnen som ska omvandlas till ett nytt bostadsområde.

I dag presenterade kommunen vilka tomter som tillfaller de olika fastighetsägarna. En process som tagit ungefär ett år och skett genom en så kallad byggherresamverkan, där fastighetsägarna och kommunen arbetat tillsammans med att utveckla stadsdelen innan tomttilldelningen varit klar.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Man har arbetat med hela stadsdelen först utan att veta vilka tomter man får. På det viset har man sett till stadsdelen som helhet och inte bara till sitt eget, säger Fredrik Wallin, projektledare på Norrköpings kommun.

– Det har varit ett intressant sätt att jobba på. Man blir inte bara en bostadsbyggare utan man tar aktiv del i en stadsdelsutveckling, säger Carl-Fredrik Grönhagen, vd för Mannersons, en av de åtta byggherrarna. 

Annons

Fastighetsägarna har bland annat haft önskemål om många tomter vid vattnet, vilket bland annat ska lösas genom att anlägga flera kanaler. Kommunen har å sin sida önskat att det både byggs hyres- och bostadsrätter och av de cirka 800 planerade bostäderna kommer 35 procent, uppskattningsvis drygt 200 stycken, bli hyreslägenheter.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

De byggherrar som kommer att bygga hyreslägenheter är Mannersons samt Hyresbostäder, Heimstaden och Slättö som både bygger hyreslägenheter och bostadsrätter.

– Nu när byggherrarna vet vilka tomter man fått så kommer de att dra igång arbetet med att skissa hur det ska se ut. Vi jobbar för en byggstart för bostäder kring 2019, men först ska vi sanera området vilket vi ska börja med kring årsskiftet, förklarar Ola Brånäs, projektledare på Norrköpings kommun.

Annons
Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.