HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Oenighet om billiga hyreslägenheter i Högsbo

Göteborg Gör kommunen rätt som går in och sätter en övre gräns för hyran när det vankas nybygge i Högsbo? Fastighetsägarna är kritiska, men Hyresgästföreningen välkomnar initiativet.
Foto: Okidoki Arkitekter
Översiktsbild över de tre planerade kvarteren på Guldmyntsgatan.

I somras utlyste Fastighetsnämnden i Göteborg en markanvisningstävling i Högsbo, på den plats där Högsboskolan tidigare låg. Markanvisningstävlingar har man haft tidigare – men den här gången var den speciell.

Ett av byggkraven var nämligen att snitthyran för lägenheterna får vara högst 1 400 kronor per kvadratmeter och år. För en lägenhet på 50 kvadratmeter innebär det en månadshyra på 5 833 kronor, vilket är betydligt lägre än de mesta som byggts i Göteborg de senaste åren.

Läs ocksåCorona försenar nya lägenheter

Okidoki arkitekter, vars förslag nyligen vann markanvisningstävlingen, har ritat en etta på 26 kvadratmeter med en hyra på under 3 000 kronor i månaden.

Fastighetsägarna kritiska

Alla är dock inte helt nöjda med det kommande billiga nybygget. Fastighetsägarna GFR har under hösten uttryckt kritik mot att politikerna går in och påverkar hyresnivån. Vd Charlotte Andersson understryker att man är positiv till nybyggnation, men menar att det strider mot hyreslagstiftningen att kommunen sätter hyran.

Läs ocksåUppsalahems hyror klara

– Det är svårt att förklara på ett enkelt sätt, för hyresregleringen är komplicerad. Men det finns regler i jordabalken om bruksvärdet och det finns regler i hyresförhandlingslagen om hur hyresförhandlingarna ska gå till, säger hon.

– Lagstiftaren är tydlig med att parterna på hyresmarknaden ska ta sitt ansvar och sätta hyran. Kommunen är ingen part på hyresmarknaden, och om parterna inte är överens kan hyresnämnden bestämma. Nu vill Göteborgs kommun införa en helt ny modell, och som jag förstår det vill man ersätta hyresnämnden med kommunen, fortsätter hon.

”Fantastiskt”, menar Hyresgästföreningen

Läs ocksåFörhandlingarna med Älvkarlebyhus har strandat

Fastighetsägarnas motpart – Hyresgästföreningens – ser däremot positivt på projektet.

– En månadshyra på under 3 000 kronor är ju fantastisk, säger Lennart Sjökvist, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen i västra Sverige.

– Trots ojämlika skattevillkor och dålig konkurrens i byggsektorn visar det här att det går att bygga billigt, vilket i sin tur leder till rimliga hyresnivåer för hyresgästerna.

Till skillnad från Fastighetsägarna ser Lennart Sjöstedt inga problem med att kommunen sätter en gräns för hyresnivån. Förhandlingssystemet är intakt, menar han.

– Politikerna har ju satt ett tak för hur höga hyrorna kan vara. Allt under högstanivån är ju förhandlingsbart. Att Fastighetsägarna är kritiska tror jag mer handlar om att de är oroliga för en prispress nedåt.

Den förklaringen avfärdar dock Fastighetsägarna GFR:s vd Charlotte Andersson rakt av.

– I det här fallet handlar det verkligen inte om att vi vill öka vinsten för medlemmarna. Det handlar om principen. Oavsett hyresnivå hade vi förordat att man ska följa hyreslagstiftningen. Om kommunen hade satt hyran till 2 000 kronor per kvadratmeter och år så hade vi fortfarande sagt ”vänta nu, kan vi inte följa hyreslagstiftningen?”

Läs också Stor hyresuppgörelse klar i Göteborg – gäller 40 000 hushåll Hyror klara för renoverade lägenheter i Eriksberg