Annons

Privata hyresvärdar ointresserade av bostadsförmedlingen

Kronoberg Boplats Växjö förmedlar hyresrätter i Växjö kommun. Men idag är det endast kommunala bostadsbolag som är knutna till bostadsförmedlingen. Detta trots att det vid utförsäljningen av hyresrätter till privata bolag, ingick en avtalsklausul om att ansluta sin bostäder till förmedlingen.

Idag är Växjöbostäder och Vidingehem kopplade till den kommunala bostadsförmedlingen Boplats Växjö. Där kan hyresgäster söka bostad, anmäla intresse och även byta bostad. Men politikernas avsikt är att även privata fastighetsägare ska knytas till förmedlingen, skriver Smålandposten. När kommunen förra året sålde av knappt 2 000 hyresrätter till fastighetsbolagen Victoria Park och Heimstaden ingick en avtalsklausul om att ansluta till förmedlingen.

– Vid försäljningen ingick en överenskommelse, men den är inte tvingande, säger Per Schöldberg (C), kommunalråd i Växjö kommun till Hem och Hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kommunen har även kontaktat andra privata bostadsbolag om möjligheten att ansluta sig.

– Det skulle förenkla för hyresgästerna att ha alla fastighetsbolag samlade på en plats, säger Per Schöldberg.

Annons

Men intresset har varit svagt, uppger Smålandsposten som talat med flera privata fastighetsbolag. Hyresvärdarna har sina egna uthyrningssystem och bostadsbristen gör att de inte behöver ytterligare redskap för att nå ut till potentiella hyresgäster.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– När jag tittade för någon vecka sedan fanns 3 500 förfrågningar men bara en ledig lägenhet, så vi har ingen anledning att ansluta oss, säger Claus Holmgren på CA fastigheter till Smålandsposten.

Men Per Schöldberg menar att det är alldeles för tidigt att tala om bristande intresse. De tekniska förutsättningarna har ännu inte gjort det möjligt för bolagen att ansluta sig.

Annons

– Vi jobbar på det för fullt, säger han.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.