HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Privata hyresvärdar ointresserade av bostadsförmedlingen

Kronoberg Boplats Växjö förmedlar hyresrätter i Växjö kommun. Men idag är det endast kommunala bostadsbolag som är knutna till bostadsförmedlingen. Detta trots att det vid utförsäljningen av hyresrätter till privata bolag, ingick en avtalsklausul om att ansluta sin bostäder till förmedlingen.

Idag är Växjöbostäder och Vidingehem kopplade till den kommunala bostadsförmedlingen Boplats Växjö. Där kan hyresgäster söka bostad, anmäla intresse och även byta bostad. Men politikernas avsikt är att även privata fastighetsägare ska knytas till förmedlingen, skriver Smålandposten. När kommunen förra året sålde av knappt 2 000 hyresrätter till fastighetsbolagen Victoria Park och Heimstaden ingick en avtalsklausul om att ansluta till förmedlingen.

– Vid försäljningen ingick en överenskommelse, men den är inte tvingande, säger Per Schöldberg (C), kommunalråd i Växjö kommun till Hem och Hyra.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

Kommunen har även kontaktat andra privata bostadsbolag om möjligheten att ansluta sig.

– Det skulle förenkla för hyresgästerna att ha alla fastighetsbolag samlade på en plats, säger Per Schöldberg.

Annons

Men intresset har varit svagt, uppger Smålandsposten som talat med flera privata fastighetsbolag. Hyresvärdarna har sina egna uthyrningssystem och bostadsbristen gör att de inte behöver ytterligare redskap för att nå ut till potentiella hyresgäster.

Läs ocksåOklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kranKvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.

– När jag tittade för någon vecka sedan fanns 3 500 förfrågningar men bara en ledig lägenhet, så vi har ingen anledning att ansluta oss, säger Claus Holmgren på CA fastigheter till Smålandsposten.

Men Per Schöldberg menar att det är alldeles för tidigt att tala om bristande intresse. De tekniska förutsättningarna har ännu inte gjort det möjligt för bolagen att ansluta sig.

Annons

– Vi jobbar på det för fullt, säger han.

Läs ocksåNy hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?”Ett 40-tal personer protesterade i går utanför kommunfullmäktiges möte vid Gustaf Adolfs torg mot standardhöjande renoveringar som chockhöjer hyrorna i Bergsjön.
Läs också 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.